Русија

ЕУ је поставила „енергетску бомбу“, чека се Путинов одговор

Забраном руске нафте, Европска унија је поставила енергетску „бомбу“, пише колумниста Чарли Купер за „Politico“.

„Чак и ако земље прођу кроз наредне недеље без озбиљне нестабилности на нафтним тржиштима, следећа велика санкциона бомба коју припрема ЕУ, могла би да погоди и снабдевање Европе енергијом и светске цене“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, увођење горње граница цена у самој Москви неће много штетити, сугерисао је аутор.

„Упркос чињеници да ће Русија вероватно наћи нове купце за своју нафту, Путинову реакцију никако не треба потцењивати“, рекао је Купер.

Истовремено, Европа веома зависи од Москве у погледу увоза дизел горива, на њу отпада 60 одсто снабдевања овог нафтног производа, а других алтернатива нема.

„Усред зиме може доћи до акутне несташице дизел горива у региону иако се користи у ЕУ скоро свуда: од аутомобила до индустрије и грејања“, стоји у издању.

Нова западна ограничења ступила су на снагу 5. децембра: Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем. Поред тога, земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цене за снабдевање танкерима тог ресурса на 60 долара по барелу.

Заменик премијера, Александар Новак је заузврат упозорио да Москва неће прихватити горњу границу цена нафте чак и ако ће то утицати на смањење производње. Он је додао да се са таквим ограничењима Запад меша у тржишне инструменте, а Русија је спремна да ради само са оним купцима који се придржавају тржишних услова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке