Регион

ХАОС ИСПРЕД СКУПШТИНЕ: Лете флаше и каменице, полиција бацила ШОК БОМБЕ

У организацији Покрета ИМА НАС у Подгорици је данас било више саобраћајница у главном граду у знак протеста због поновног усвајања Закона о председнику.

Након што су посланици актуелне парламентарне већине, њих 41 данас по другу пут гласали за измене Закона о председнику, грађани који су цео дан чекали епилог гласања, су поручили да ће од сутра бити блокада саобраћајница широм Црне Горе, а нови протест најавили за суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Испред Скупштине је потом дошло до немилих сцена јер кад су зграду парламента напустили посланик ФОРЦЕ Генци Ниманбегу и Суљо МУстафић, окупљени грађани су према Скупштини почели да бацају каменице, флаше, бакље…

Грађани су кренули према Скупштини и срушили заштитну ограду, па је потом полиција бацила сузавац.

Обезбеђење не да посланицима, особљу Скупштине и новинарима да напусте зграду због усијане атмосфере.

Данас је Скупштина Црне Горе усвојила по други пут измене и допуне Закона о председнику, а за усвајање тог законског акта гласао је 41 посланик.

Против су били посланици БС и самостални посланик Генци Ниманбегу, а посланици ДПС, СДП и СД нису били у сали.

Измене Закона о председнику усвојила је скупштинска већина први пут почетком новембра, али председник Црне Горе Мило ђукановић вратио је закон 7. новембра скупштини на поновљено одлучивање уз образложење да би такав акт изазвао конфузију уставних надлежности најважнијих државних органа, уништио принцип поделе власти и урушио државноправни поредак, наводи се у извештају РТЦГ.

Шеф клуба посланика ДФ Славен Радуновић предложио је данас да се због хитности донесе одлука да закон буде објављен у Службеном листу најкасније дан након истека рока до којег је председник државе дужан да потпише закон.

Устав прописује да је Ђукановић дужан да прогласи закон ако он буде други пут усвојен у парламенту.

Извор: ЦДМ/Танјуг