Србија

КУРТИ ПРИЗИВА ОНО НАЈГОРЕ! Прети Србима који су на протестима, може бити и жртава!

Косовски премијер Аљбин Курти упозорио је да Русија подстиче тензије између Косова и Србије због посустајања рата у Украјини, и додао да брине јер, према његовим речима, уклањање барикада не искључује жртве, пише Гардијан.

Курти је рекао да је забринут да би напета ситуација могла ескалирати у „корист руског председника Путина с обзиром да су руске и српске снаге извеле 104 заједничке војне вежбе 2021. године“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовски лидер је додао да се сложио са Кфором да је потребно више времена да убеде оне на барикадама да се повуку, али да им се не може дозволити да остану дуже.

Он је барикаде описао као корак ка подели Косова.

– Наша брига је да уклањање барикада не може искључити жртве. И зато желимо да будемо што је могуће пажљивији како бисмо били сигурни да неће доћи до дестабилизације и да ће постојати релативни мир и безбедност. Међутим, ово кршење законитости и уставности не можемо дозволити заувек. Дакле, да, ово мора да се заврши, што пре то боље – рекао је Курти.

Он је нагласио да се ЕУ и САД слажу да барикаде треба уклонити.

– Мислим да је брига наших западних партнера и пријатеља веза Београда са Москвом. Не знамо како би оне могле да буду оперативне у случају подизања тензија, ка ескалацији на северу. Мислим да је њихова највећа брига управо ово. Сада када је Русија тешко рањена у Украјини након њене инвазије и агресије, има интерес за преливање. Русија има интерес да своју ратнохушкачку акцију пренесе на Балкан где имају клијента који је у Београду – навео је Курти.

 

Извор: Блиц