Свет

МАСОВНО БЕЖАЊЕ, ЗАВЛАДАЛА ПАНИКА! Људи продају куће и викендице

Према најновијим извештајима са Крима, све већи број Руса продаје своје куће и викендице, у страху да ће сукоб да се прошири и на тај регион.

Истовремено, сада је у току припрема диверзантских партизанских група, које планирају да у наредним месецима преузму контролу над полуострвом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фрустрација и паника расту, због свега – од регрутације до раста цена. Један од становика Крима за Политико је причао о бесу због немогућности да се обезбеде болничка места захваљујући броју руских рањеника доведених са фронта, док је други рекао да је узнемирена руска елита покушавала да прода своје куће за одмор, али није проналазила купце.

Када је руски лидер Владимир Путин покренуо свеобухватну инвазију на Украјину у фебруару, мало људи је очекивало да ће украјинске снаге девет месеци касније запретити да ће повратити Крим. Међутим, то више не изгледа као војно немогуће, након што су украјинске снаге победиле у офанзивним операцијама око Харкова на североистоку Украјине и Херсона на југу, преноси Политико.

Тамила Ташева, стални представник украјинског председника Владимира Зеленског на Криму, има велике наде да ће полуострво завршити поново у украјинским рукама.

– Наш циљ је повратак целокупне наше територије, што наравно укључује и Крим – рекла је она у својој канцеларији у Кијеву.

Ташева је заузета припремањем планова за оно што ће се десити након што Крим буде деокупиран и израђује правни оквир за суочавање са сложеним питањима транзиционе правде која ће се појавити.

Она каже, иако би Кијев више волео да се полуострво врати без борбе, „војни начин би могао бити једино решење“.
– Ситуација је сада веома другачија него 2014. године. Имамо доста комуникације са људима на Криму и они су све више љути због високих цена хране и несташице лекова и лекова. И дошло је до пораста антиратних протеста, посебно од почетка регрутације и делимичне мобилизације – рекла је она.

Тензије су, међутим, драматично порасле након експлозије 8. октобра која је оштетила Керчки мост, виталну линију снабдевања између Русије и Крима. Људи на Криму кажу да су Руси нервозни и да су у лову на проукрајинске симпатизере, плашећи се нових дела саботаже.

– После је настала паника. Од тада официри и војници враћају своје породице у Русију. А богати покушавају да продају своја имања у вредности од 500.000 долара до милион, али тржиште је мртво – рекао је један ИТ стручњак за Политико.
Он истиче да је много људи изгубило посао, док су плате значајно смањене.

– Због санкција, много људи је изгубило посао, а цене свега, а посебно хране, су нагло порасле, а такође нема много избора. Ако сте пре фебруара зарађивали 1.000 долара месечно, сада морате имати око 3.000 долара да бисте били тамо где сте били, а како ћете то да урадите када је туристичка индустрија мртва – рекао је он.

 

 

Извор: Ало