Свет

ПРОБЛЕМ И ЗА РУСИЈУ И ЗА НАТО! Да ли ће се интензитет рата због овога умањити?

Због претње ударима ХИМАРС-а, руска војска је принуђена да распрши своје снаге на левој обали Дњепра, а сада постоје проблеми са њиховим снабдевањем након повлачења из Херсона, што би могао да буде кључни проблем током зиме

Сада је ово главно питање, а не нагађање да ли ће НАТО опрема стати због јаких зимских мразева на фронту. Ово мишљење је у емисији Крим 24 изнео бивши заменик Градског већа Одесе, војни командант Игор Димитријев, преноси ПолитНавигатор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Не бих се више водио тиме да ће се опрема негде заглавити и да ће јој се нешто догодити, као што се догодило нацистима под Москвом. Поставиће се питање логистике и снабдевања – то је најважније питање, оно ће одлучивати о току сукоба“, уверен је Димитриев, који појашњава ову своју тврдњу.

„Ако склоните у страну питање Бахмута/Артемовска, где су тешке борбе, остали проблеми са логистиком одлучиће о исходу рата током зиме. Савремени ракетни рат подразумева потпуно другачији систем распоређивања трупа.

Потребно их је распршити у мање групе по долини како се људство не би концентрисало на једном месту, јер ниво извиђања непријатеља и домет ракетних удара омогућавају да се ове локације људства покрију ХИМАРС пројектилима. Ваздушна одбрана је научила да их обара, али то још увек не решава радикално проблем“, објаснио је Димитриев..

Према речима стручњака, на левој обали Дњепра у Херсонској области то већ представља проблем, јер групе од неколико десетина људи морају да буду смештене на отвореном терену.

„Ово је веома компликована логистика, са великим бројем људи тешко је израчунати потребу да се снабде свака група, свака чета, сваки вод, посебно када је вода у питању.“

Раније није било тог проблема, било је могуће концентрисати велике масе људи на једном месту где постоји приступ води, смештајући их у насеље код неког предузећа или у школску мензу. А сада те могућности нема, потребно је обезбедити допремање воде, муниције, намирница за сваку јединицу.

За ово не постоји материјално-техничка база, потребан је велики број возила, цистерне.

„Морамо да измишљамо и формирамо те ствари у ходу јер ће то одлучивати о судбини непријатељстава, а не тода ли ће се опрема НАТО-а заглавити или не на -30 степени“, закључио је Димитријев.

 

Извор: Ало