Србија

ШОК ПОДАЦИ! Ево колико новца је АМЕРИКА дала да посвађа СРБИЈУ И РУСИЈУ!

Сједињене Америчке Државе су у претходних пет година уложиле невероватних 247.610.326 долара како би посвађале Србе у Србији и региону са Русима!

Вашингтон је у периоду до 2017. до 2022. године укупно издвојио 1,5 милијарди долара за ‘помоћ земљама подложним руском утицају’. Од тога, разне невладине организације и медији само у Србији добили су 55.567.000 долара за ‘сузбијање руског утицаја и агресије’. Антируске организације у БиХ плаћене су 80.864.580 долара, у Црној Гори 50.921.746, а на такозваном ‘Косову’ 61.157.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема контроле
Како преноси портал ‘Раша тудеј’, САД су овај силни новац издвојиле на основу Акта о консолидованој помоћи (ЦРИФ).

То је приоритет Запада
Обрачун са руским и кинеским ‘малигним утицајем’ представља приоритет Запада, па ово не би требало да чуди. Американци и Кинезе и Русе сматрају својим такмацима за доминацију, па улажу овако велики новац како сачували свој положај, истиче Срђан Граовац из ЦЗДС.

‘Новац иде цивилним организацијама и другим ентитетима за јачање владавине права, медија, сајбер и других програма који јачају демократске институције и процесе и боре се против руског утицаја и агресије. Циљ ЦРИФ-а је да пружи помоћ земљама које су подложне утицају Руске Федерације, а немају економске капацитете да адекватно одговоре’, пише у извештају Канцеларије генералног инспектората америчког Стејт департмента, у којем се не наводи било каква контрола трошења овог новца.

Коментаришући ове податке, политиколог Александар Павић каже да је главни циљ овог америчког пројекта сасвим јасан.

– Новац који САД троше широм света, па и у Србији, ради тобожњег сузбијања ‘малигног руског утицаја’ није усмерен само на прављење вештачких баријера између остатка света и Русије, мада је то врло важан део задатка. Та пропаганда такође служи за промовисање лажног имиџа САД као ‘борца против свих светских зала’, као јединог ‘доброг момка’ који је ‘овлашћен’ да другима одређује ко је ‘добар’, а ко ‘лош’. Дакле, кроз ту пропаганду шаље се подсвесна порука да су САД и даље једини легитимни ‘светски полицајац’, а да остале државе треба само пасивно да се покоре и следе САД у свему. Још опасније, та пропаганда служи за прављење ратнохушкачке атмосфере, која може да повуче цео свет у глобални сукоб – упозорава Павић.

Ко је колико новца добио!
* БиХ 80.864.580
* ‘Косово’ 61.157.000
* Србија 55.567.000
* Црна Гора 50.021.746
* С. Македонија 67.500.000
* Словенија 40.354.270
* Хрватска 11.500.000
Напомена: износи су у доларима

Према речима нашег саговорника, ако се пропаганда овако агресивно шири, то значи да САД више немају аргумената, односно да их аргументи не занимају.

– Њихов једини циљ је изазивање сукоба са Русијом и увлачење што више држава у сулуд и опасан пројекат. Оно што охрабрује је чињеница да, упркос тим огромним средствима која су уложена, позитиван однос Срба према Русији не само да није опао него се чак и појачао. Срби су стекли известан имунитет против западне пропаганде још током деведесетих година 20. века и научили да је препознају, што нам даје предност у односу на многе друге народе, који је некритички прихватају – истиче Павић.

Погрешна тактика
Стевица Деђански, шеф Центра за развој међународне сарадње, оцењује да је ово чињеница коју сваки Србин види и зна.

– Знамо сви за разне невладине организације које раде против интереса наше земље, а зарад интереса Запада, посебно САД. Годинама су финансиране, а колико је новца ушло у државу, можемо само да нагађамо. И све то под паролом смањивања ‘руског малигног утицаја’. Руски утицај је само у енергетици, као и у целој Европи, и захваљући њему имамо данас гас и струју. Верујем ипак да је фрустрирајуће да неко уложи толико новца и не постигне резултат, јер Срби на крају знају да су Срби. Погрешна је ово тактика. Мало више уважавања Србије и њених интереса дало би много бољи резултат – уверен је Деђански.

Највише пара за Молдавију, најмање за Турску и Малту
Највећу америчку ‘помоћ’ добила је Молдавија – 98.172.456 долара – док су на дну списка Турска са 239.000 долара и Малта, којој је опредељено свега 75.000 долара. Интересантно је то да је Украјина добила 10.800.000 долара, што је много мање од Србије, БиХ и Црне Горе.

 

Извор: Информер