Србија

ЗА ОВАЈ ПОСАО У СРБИЈИ ПЛАТА ЈЕ И ДО 1.000ЕВРА! Све више страна код нас, зашто наши не желе да раде?

Плате, плус бакшиш, често су, кажу, и изнад просека, али је све мање оних који би се да се конобарисањем баве професионално и одговорно

„Потребан конобар. Тражимо радника у кафићу, услови одлични…“ Ово су само неки од огласа који се налазе на угоститељским објектима широм Србије, а на које се и месецима, кажу власници ресторана и кафића, не јави нико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Плате, плус бакшиш, често су, кажу, и изнад просека, али је све мање оних који би се да се конобарисањем баве професионално и одговорно.

– Ако иде на весеља, може да заради до 600 евра или више и плус бакшиша 500, 600 евра и што ће да иде у Немачку?! Месечно толико може да заради. Плус плата, хвала Богу, и ради, у радном је односу – каже конобар Милан Максимовић за РТС.

Додатни вид зараде представља и хонорарно ангажовање на свадбама и приватним пословима, међутим, радника нема.

„Не може баш свако да ради у угоститељству“

Иако важи мишљење да се послом у угоститељству може бавити свако, власници угоститељских објеката тврде да то ипак није тако.

Велики проблем представља, како кажу, и то што је конобара старог кова сме мање. Конобар мора да буде љубазан, одмерен, у униформи, а не у патикама и оделу за шетњу, истичу послодавци.

– Мислим да је проблем на нивоу саме земље, јер знам да у осталим туристичким центрима као што су Златибор и Врњачка Бања, они чак запошљавају странце – каже за РТС Маја Николић, менаџерка хотела у Бањи Ковиљачи.

И у престоничким угоститељским објектима све се више могу срести страни држављани из Африке, Блиског истока и Русије који обављају конобарске послове, а да чак ни не говоре српски језик,

Са друге стране мањак радне снаге у угоститељству довео је до тога и да се послодавци за раднике бор тако што им нуде веће плате и боље услове рада.

 

Извор: Еспресо