Свет

ЗЕЛЕНСКИ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ САД-у! Аплауз и овације за Украјинског председника

Украјински председник Володимир Зеленски започео је своју званичну посету САД, пров сусретом са америчким председнико Џо Бајденом чија земља војно и економски са милијардама долара помаже Украјину у рату са Русијом, а онда и посетом Конгресу где је дочекан са овацијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приликом уласка у салу конгресмЕни како републиканци тако и демократе су стајали, аплаудирали, а неки су се и са њим руковали уз овације. Организатор посете је била председница Конгреса Ненси Пелоси, која је од почетка рата већ била у посети Зеленском, а уласком у зграду дочекала га је са осмехом на лицу.

На друштвеним мрежама, већ круже снимци Зеленског у Конгресу који је дошао обучен у Зелено које носи од почетка рата симболиузујући на тај начин да му је земља у рату.

Украјински председник Володимир Зеленски одржао је историјски говор са Капитола Сједињених Држава, изражавајуц́и захвалност на америчкој подршци у борби против руске агресије од почетка рата – и тражец́и још.

„Надам се да ц́е моје речи поштовања и захвалности одјекнути у сваком америчком срцу“, рекао је Зеленски током обраћања Конгресу, додајуц́и касније:

„Упркос свим изгледима и сценаријима пропасти и сумора, Украјина није пала. Украјина је жива.”

Али уз захвалност Зеленског била је и молба, наглашавајуц́и да су његове оружане снаге бројчано надјачане од стране руске војске чак и док се боре.

У једном тренутку, Зеленски је изазвао смех из сале када је рекао: „Имамо артиљерију, да. Хвала вам. Ми имамо. Да ли је довољно? Искрено, не баш.”

На „линији фронта против тираније“, тврдио је Зеленски, америчка подршка „је кључна не само да се стане у такву борбу, вец́ да се дође до прекретнице за победу на бојном пољу“.

„Свет је превише повезан и превише зависан да би некоме дозволио да остане по страни и да се у исто време осец́а безбедно када се таква битка настави“, додао је он.

„Наше две нације су савезници у овој бици и следец́а година ц́е бити прекретница, знам то – тачка у којој украјинска храброст и америчка одлучност морају да гарантују будуц́ност наше заједничке слободе, слободе људи који се залажу за своје вредности.

„Ваш новац није у добротворне сврхе“, рекао је он. „То је улагање у глобалну безбедност и демократију којом се бавимо на најодговорнији начин.

 

Извор: Курир