Свет

РУСИЈА СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛА: Прешли сте границу!

Немачка намерава да испоручи око 40 борбених возила типа „мардер“ Украјини пре краја првог квартала године, рекао је данас портпарол владе Штефен Хебештрајт.

Противваздушни систем „патриот“ из војних залиха ће, такође, бити испоручен Украјини у првом кварталу, навео је портпарол, пренси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обука на „мардерима“ одржаће се у Немачкој и трајаће осам недеља, додао је он. И вицеканцелар Роберт Хабек је нешто раније рекао да би Немачка требало да пошаље све „мардере“ Украјини.

Огласила се Русија

Амбасада Русије у Берлину осуђује одлуку Немачке да пошаље борбена возила Мардер и батерију Патриот у Кијев, саопштила је данас та дипломатска мисија.

“Најоштрије осуђујемо ову одлуку и видимо је као још један корак ка ескалацији украјинског сукоба. Одлука делује посебно цинично уочи православних божићних празника и прекида ватре које је у том погледу једнострано најавио руски председник“, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Амбасада наводи да је Берлин овај корак предузео “под озбиљним притиском из Вашингтона“.

“Пумпање Кијева оружјем и тешком војном опремом је морална граница коју немачке власти није требало да пређу, с обзиром на историјску одговорност Немачке“, стоји у саопштењу. Како наводи ТАСС , амабасада је истакла да “са усвајањем ове одлуке, постаје све јасније да Немачка и друге западне земље, нису заинтересоване за мирно решење сукоба“.

Извор: Танјуг