Свет

У ЧЕТВРТАК ЈЕ КЉУЧАН ДАН! Америка на корак до БАНКРОТА!

Министарство финансија очекује да ће почети са предузимањем „ванредних мера“ како би наставило да плаћа владине обавезе пре него што се очекује велика борба за подизање горње границе задуживања.

Секретарка финансија Џенет Л. Јелен упозорила је у петак да ће морати да почне да примењује „ванредне мере“ у четвртак како би наставила да плаћа државне рачуне, ако посланици не предузму мере да подигну законски лимит дуга и да би њена овлашћења да одложи банкрот могла бити исцрпљена до почетка јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Писмо госпође Јелен Конгресу било је први знак да би отпор републиканаца у Представничком дому укидању ограничења задуживања могао да угрози америчку економију и сигнализира почетак интензивне борбе у Вашингтону ове године око потрошње и дефицита.

– Неиспуњавање владиних обавеза нанело би непоправљиву штету америчкој економији, средствима за живот свих Американаца и глобалној финансијској стабилности – написала је госпођа Јелен.

Госпођа Јелен је у петак рекла да постоји велика неизвесност колико дуго би могла да користи мере за одлагање плаћања. Она је рекла да ће почети да обуставља нова улагања у Пензионо-инвалидски фонд за државну службу и Фонд за здравствене бенефиције пензионера поште и обуставља реинвестирање Фонда за улагања у државне хартије од вредности Федералног плана штедње за систем штедње запослених како би се избегло прекорачење лимита дуга.

Писмо је почетак онога што се очекује да ће бити дуготрајна и потенцијално штетна економска борба. Републиканци, који су прошле недеље преузели контролу над Представничким домом, инсистирали су да свако повећање границе дуга буде праћено значајним ограничењима потрошње, највероватније укључујући смањење и војних и домаћих питања.

Председник Кевин Макарти навео је смањење националног дуга — који је прошле године премашио 31 билион долара и порастао је и током републиканске и демократске администрације, укључујући повећање од око 40 одсто за време бившег председника Доналда Трампа — као централни фокус дневног реда његове странке.

– Амерички народ је тај који захтева смањење потрошње – рекао је у петак за „Фоx неwс“ представник Џејсон Смит, републиканац из Мисурија и председник моћног Комитета за начине и средства Представничког дома и додао:

– Морамо да кренемо са фискалним реформама. Не можемо само дати неограничену кредитну картицу.

Републиканци у Представничком дому усвојили су у понедељак нова правила која регулишу законодавство која отежавају подизање границе дуга и јачају способност републиканаца да захтевају да свако повећање буде праћено смањењем потрошње. Републиканци у Сенату су такође инсистирали да повећање границе дуга треба да буде везано за „структурну реформу потрошње“.

– Давно је прошло време да Вашингтон оконча непромишљено трошење долара пореских обвезника и почне да живи у оквиру својих могућности – рекао је сенатор Рик Скот, републиканац са Флориде, у саопштењу у петак.

– Радујем се раду са републиканцима у Представничком дому како бисмо могли да престанемо да попуштамо пред демократама, коначно окончамо Бајденову бесну инфлациону кризу и вратимо фискални разум у Вашингтон.

Неки конзервативни економисти охрабрују ову тактику. Кевин А. Хасет, председавајући Савета економских саветника Беле куће под господином Трампом, упозорио је ове недеље у колумни Натионал Ревиев да би укупан национални дуг могао достићи скоро дупло већи износ годишње привреде за 30 година од сада ако Конгрес то учини не заустављају раст потрошње.

„Бринкмансхип сада је једина ствар која нас може спасити од катастрофе“, написао је господин Хасет.

Врх демократа рекле су у петак да републиканци прете да ће оштетити ионако крхку економију ризикујући неплаћање обавеза.

– Још једном, републиканци траже резове у Медицаре-у, Медицаид-у и социјалном осигурању, а ако не добију оно што желе, спремни су да униште америчку економију, униште снажно тржиште рада и повећају каматне стопе и инфлацију – рекао је сенатор Рон Виден из Орегона, предсједавајући Сенатског одбора за финансије.

Председник Бајден је рекао да ће одбити да преговара о лимиту дуга и да Конгрес мора да гласа да га подигне без икаквих обавеза.

Те позиције повећавају вероватноћу кршења лимита дуга, што би могло довести до тога да Сједињене Државе по први пут не плате свој дуг.

Да би то избегла, Бела кућа све више рачуна на то да ће коалиција двопартијске подршке заобићи републиканско вођство у Дому и укинути лимит дуга.

Та група укључује цео клуб демократа у Представничком дому и Сенату, плус неколико републиканаца потребних за усвајање закона у оба дома. Таква коалиција би могла да употреби ретку тактику у Дому, која се зове петиција за разрешење, да примора гласање о подизању границе. Али тај потез би трајао недељама или чак месецима да се донесе закон који би господин Бајден могао да потпише, што би могло да угрози неиспуњавање обавеза ако законодавци погрешно процене датум када Трезор више не може да плаћа државне рачуне.

Што се земља више приближава потенцијалном неизвршењу обавеза, већа је вероватноћа да ће привреда нанети штету. Сукоб између републиканаца у Конгресу и председника Барака Обаме 2011. године резултирао је већим трошковима задуживања за предузећа и купце станова, заједно са падом на берзи и поверењу потрошача. Стварно неизвршење обавеза могло би да шокира привреду у рецесију, јер су многи државни рачуни остали неплаћени, и оптерећивати нацију знатно већим трошковима задуживања у годинама које долазе.

Након дуготрајног застоја крајем 2021. године, Конгрес се сложио да подигне горњу границу задуживања на 31 трилион долара. Госпођа Јелен је упозорила да би прекорачење границе дуга и неизвршење обавеза нанели непоправљиву штету привреди. Она је одбацила сугестије и теорије да би Министарство финансија или Бела кућа могли једнострано да укину горњу границу задуживања као нереалне и раније је позвала на укидање читавог механизма.

– С поштовањем позивам Конгрес да реагује брзо како би заштитио пуну веру и кредит Сједињених Држава – написала је госпођа Јелен у свом писму.

Званичници Беле куће и Трезора су више пута тврдили да подизање границе дуга само омогућава савезној влади да троши новац који је Конгрес већ овластио и да то није знак фискалне непромишљености.

Карин Жан Пјер, секретар за штампу Беле куће, поновила је у петак да господин Бајден неће преговарати са републиканцима о лимиту дуга и очекивала је да ће га Конгрес подићи на двопартијском гласању.

– Ово би требало да се уради без услова – рекла је она на поподневном брифингу за новинаре. „Неће бити преговора о томе. Ово је нешто што се мора урадити.“

Упркос упозорењу госпође Јелен, многи аналитичари и креатори политике верују да ће договор о лимиту дуга на крају бити постигнут пре него што буде прекасно.

– Данашње обавештење Министарства финансија је приметно, али није разлог за панику – рекао је Шаи Акабас, директор економске политике у Центру за двопартијску политику.

– У овом времену текуће инфлације и економске анксиозности, последња ствар коју треба америчком народу је метеж борбе против ограничења дуга или, што је још горе, неизвршење обавеза – додао је он.

Аналитичари са Вол Стрита верују да би републиканци у Представничком дому на крају могли да сачувају образ и да се договоре о решењу које би „суспендовало” ограничење дуга на одређени датум без стварног подизања горње границе задуживања на одређени ниво. Ова тактика, коју је користио бивши председник Џон А. Бонер 2013. и 2014. године, дала би Министарству финансија слободу да задржи функционисање владе.

– У то време, у немогућности да обезбеди конкретно повећање горње границе дуга у доларима, Боехнер је дошао на идеју о ‘суспендовању’ горње границе дуга до одређеног датума – Хенриета Трејз, директорка економске политике у Веда Партнерс, инвестициона саветодавна фирма, написала је у белешци клијентима ове недеље.

– Тиме је избегнуто гласање Конгреса о овлашћењу за повећање нето буџета и уместо тога је уступљено овлашћење Министарству финансија да у суштини уради све што је потребно до одређеног датума.

Кристалина Георгиева, генерални директор Међународног монетарног фонда, рекла је новинарима у четвртак да се нада да ће посланици ове године избјећи кризу око границе дуга.

– Дискусије о лимитима дуга су увек прилично интензивне – рекла је госпођа Георгиева и додала је да нас историја учи да се на крају нађе решење.

 

 

Извор: Тхе Неw Yорк Тимес/Блиц