Свет

ЕРДОГАН У ШОКУ: САД задале тежак ударац Турској

Најмање једна флота „Lockheed Martin F-35 Lightning II“ ће бити пребачена на Балкан.

Земља која ће их набавити ће бити Грчка, према тврдњи министра националне одбране Грчке, Никоса Панајотопулуса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У разговору за ТВ канал ЕРТ 1, министар је изразио своја позитивна очекивања о овој одлуци.

Према његовим речима, први ловац из прве серије Ф-35 за Грчку ће стићи 2028. године. Грчка је затражила куповину 20 борбених авиона уз опцију куповине још 20.

Панајотопулус је објаснио сложеност процеса, а 2028. је оптимална опција за испоруку првог авиона ако у преговорима све прође глатко. Он је подсетио да карактеристике и спецификације, као и услови уговора, тек треба да буду прецизирани. Овај процес захтева време, рекао је министар. Међутим, нагласио је да је за склапање таквих послова генерално потребно време свуда у свету.

Атина је већ добила добре вести из Вашингтона. 8. фебруара ове године. Како је ЕРТ 1 известио председник комитета америчког Сената за спољне послове Роберт Менендез је одобрио продају борбених авиона Ф-35 Грчкој.

Ово је касније довело до успостављеног процеса одобравања администрације САД и ратификације уговора о одбрани.

Турци траже решење

Добре вести за Грчку су традиционално непријатне за Турску, пише булгарианмилитарy. Две суседне земље већ годинама воде политичке и територијалне спорове, понекад праћене инцидентима.

Може се тврдити да је набавка Ф-35 од стране Грчке озбиљан ударац амбицијама и имиџу турске дипломатије.

Подсећамо, Турска је требала да купи 100 јединица Ф-35А. Међутим, након неуспелог покушаја пуча иза кога, како Ердоган тврди, стоје Сједињене Државе, Анкара је одлучила да купи руски систем противваздушне одбране С-400.

Између осталих казнених потеза због те куповине, САД је избацила Турску из програма Ф-35.

Турска је принуђена да тражи решење. У овој фази, главно питање је како Анкара треба да настави са модернизацијом своје постојеће флоте Ф-16.

Турци су до данас успели да развију технологије сличне америчким и започели озбиљан процес модернизације Ф-16. Нови АЕСА радари и пројектили су део целог овог „локалног пакета“. Истовремено, Турска ће се највероватније ослонити на свој ловац пете генерације.

Последњих месеци, Анкара је убрзала развој аутохтоног ТФ-X. Ако све буде по плану, његов први лет се очекује отприлике у време прве испоруке Ф-35 Грчкој.

Извор: булгарианмилитарy/М.С.