Србија

НОЋНА МОРА ПРОТИВНИКА! Српски ХИМАРС ће испаљивати 100 ракета у минути!

Убојите „српске оргуље“ испаљују до 100 ракета у минуту, домет им до 70 километара!

Србија прави свој ХИМАРС (најубојитији вишецевни лансер пројектила на свету)! У нашој варијанти овај систем зове се „Тамнава“, а његов развој је, како сазнаје Српски телеграф, међу приоритетима одбрамбене стратегије наше земље, као и јачања потенцијала наменске индустрије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Тамнаву“ је пре неколико дана помињао и председник Александар Вучић.

– Видели сте и „Тамнаву“… То ће бити велике ствари – поручио је шеф државе из Уједињених Арапских Емирата.

БАШ МОЋНО!
Како за наш лист каже саговорник из Војске Србије, молећи, из разумљивих разлога, да му не помињемо име, „Тамнава“ ће, без претеривања, моћи да стане раме уз раме с моћним америчким ХИМАРС бацачима.

– Засад је домет „Тамнаве“ 70 километара, међутим, убрзано се ради на много већем домету. Рат у Украјини показао је да се, на крају, уз сву софистицирану технологију, све сведе на артиљерију. Наша војска је то схватила и стручњаци, а имамо их врло квалитетних, раде на развоју таквог оружја – истиче наш саговорник, додајући да се и у Абу Дабију видело колики је то не само одбрамбени већ и извозни потенцијал.

Како оцењује Александар Ђурђев, председник Српске лиге, најмудрија одлука државног руководства Србије с председником Вучићем на челу јесте улагање у безбедносне и одбрамбене капацитете Србије.

– Висок ниво безбедности гарантује висок ниво државне стабилности која јесте основни предуслов за развој економије и повећање БДП. У том правцу министар одбране Милош Вучевић спроводи повећање плата официрима и људству у српској војсци, као и набавку најсавременије војне опреме и одговарајуће технике. Указ о оснаживању специјалних војних јединица са 5.000 нових припадника јесте најважнији корак у предупређивању свих потенцијалних претњи за државу и нацију и омогућава самопоуздање свим државно чуварним сталежима да ефикасно испуњавају своју мисију – изјавио је Ђурђев за Српски телеграф.

„Тамнава“ је своју премијеру имала 2019. и отад се ради на њеном развоју и укључивању у артиљеријске јединице Војске Србије. Произвођач је државна компанија „Југоимпорт СДПР“. Калибар пројектила које користи „Тамнава“ је 122 мм и 267 мм. Оно што је посебно истиче је чињеница да убојите „српске оргуље“, како зову овај систем, за само један минут могу да испале чак 100 ракета.

ВЕЛИКА ПОДРШКА
Веселин Шљиванчанин, официр ЈНА у пензији, наглашава да је артиљерија свакако један од најважнијих родова војске:

– Ради се увек и изнова на осавремењивању различитих система, али ниједна војска не може да дејствује добро ако нема добру артиљерију јер је она та која може у свакаквим условима да дејствује. Најважнија је у садејству с пешадијом и оклопним јединицама. Сада имамо различите калибре и различити пробој тих пројектила, међутим, дејство артиљерије је увек разарајуће и остварује велики ефекат у подршци пешадији и оклопним јединицама.

Систем „Тамнава“ – чињенице
* шасија Камаз 6560 8×8 с оклопљеном кабином

* дужина 10,36 м

* ширина 2,85 м

* висина 3,57 м

* тежина до 38.000 кг

* самозаштита: митраљез 12,7 мм

* калибри: 122 мм, 262 мм

* домет: 70 км (262 мм), 40 км (122 мм)

* паљба: рафална с размацима од 0,8 секунди до четири секунде, из заклона (25 м од возила)

* време за припрему за дејство: 90 секунди

ХИМАРС преокренуо ток рата
Ток рата у Украјини, како оцењују војни стручњаци, промењен је у оном моменту када су САД послале Украјини ракетни систем ХИМАРС. Уз то, Америка је на линију фронта доставила и пројектиле већег домета за овај систем, који је помогао да се гађају циљеви који су далеко иза линије фронта. Пројектилима из ХИМАРС уништена су многобројна руска складишта муниције и командни центри.

 

 

Извор: Република