Србија

ОШТРА ПОРУКА ЗА БЕОГРАД И ПРИШТИНУ ИЗ БРИСЕЛА: Рок је неколико недеља, ова прилика се НЕ ПРОПУШТА

„Постоји низ обавеза које су стране преузеле у контексту Бриселског дијалога, а које морају бити имплементиране“, поручују из Брисела.

Шеф Мисије Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је да је ургентно да се примене сви договорени споразуми између Београда и Приштине, укључујући формирање Заједнице српских општина, као и да ће у ЕУ помоћи Србији у случају да јој Русија обустави испоруке гаса због евентуалног увођења санкција Москви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Жиофре је у интервјуу за ТВ Еуроњуз Србија, одговарајући на питање када се може очекивати наставак преговора Београда и Приштине, рекао да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поменуо рок од неколико недеља.

– Вероватно ће бити ускоро. Уз то морамо да знамо да постоји низ обавеза које су стране преузеле у контексту Бриселског дијалога, а које морају бити имплементиране, укључујући и питање Заједнице српских општина (ЗСО), и ургентно је да се имплеменира управо тај аспект – рекао је Жиофре.

Он је оценио да је француско-немачки предлог „кључна прилика и прилика која се не сме пропустити“.

Додаје да ЕУ сматра да је сада време да се постигне пуна нормализација у односима Београда и Приштине, али да је „тешко поставити вештачки рок“.

На питање да ли Србија може очекивати подршку ЕУ у случају да због евентуалног увођења санкција Русији остане без гаса, Жиофре је одговорио позитивно и истакао да је ЕУ „доказала да је поуздан партнер Србије“.

Подсетио је да је ЕУ издвојила 160 милиона евра за трошкове струје за грађане Србије.

– С тим новцем, који ћемо за неколико дана пребацити српској влади, моћи ће да помогну рањивим домаћинствима и малим и средњим предузећима“, рекао је Жиофре.

Наглашава да је тим средствима могуће помоћи око 90.000 рањивих домаћинстава, чији ће животни трошкови бити умањени и због новца Европске уније.

Наглашава да је доток гаса из Русије у ЕУ сада испод 10 одсто и додаје да и Србија ради сличне ствари, јер диверсификује свој увоз гаса.

– Мислим да је то у најбољем интересу Србије, јер увек желите да имате различите опције када се ради о том осетљивој и круцијалној роби. Градимо заједно са Србијом интерконектор са Бугарском који би требало да буде готов до краја године, ускоро ћемо имати могућност да увозимо гас из других извора, Ел-ен-џи или гас са Кавказа – рекао је Жиофре.

Истакао је да ЕУ са Србијом ради на изградњи и других путева допреме гаса попут интерконектора са Северном Македонијом, али и на изградњи инфраструктуре у области обновљивих извора енергије, ветропаркова, соларних електрана.

 

 

Извор: Srbija Danas