Свет

ПУТИН ПОВУКАО ДЕКРЕТ! Сада је на мети још једна земља!

Председник Русије опозвао је у уторак декрет из 2012. који је делимично подупирао суверенитет Молдавије.

Декрет се односи на решавање будућности Транснистрије – сепаратистичког региона који се граничи са Украјином и у којој Русија држи трупе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Декрет, који је укључивао компоненту Молдавије, оцртао је руску спољну политику пре 11 година која је претпостављала ближе односе Москве с ЕУ и САД.

Међутим, сада је донета наредба којом се поништава документ из 2012, а која је објављена је на wеб страници Кремља и наводи да је одлука донета како би се „осигурали национални интереси Русије у вези с дубоким променама које се догађају у међународним односима“, пренео је Индеx.хр.

Одмах је реаговао молдавски председник заједничке контролне комисије у безбедносној зони око Транснистрије Александру Фленчеа, који је рекао да отказивање не значи да Путин напушта појам молдавског суверенитета.

„Указ је политички документ који спроводи концепт спољне политике Русије“, рекао је Фленчеа за Публика-ТВ. “Молдавија и Русија имају темељни политички споразум који предвиђа међусобно поштовање територијалног интегритета наших земаља.“

Кремљ је, међутим, саопштио да су односи Русије с Молдавијом, која је прошле седмице одобрила новог прозападног премијера који је обећао да ће настојати да земљу придружи ЕУ, врло напети. Москва је такође оптужила Молдавију за спровођење антируске агенде.

Иначе, декретом из 2012. Русија се обвезивала на тражење начина за решавање сепаратистичког питања „на основу поштовања суверенитета, територијалног интегритета и неутралног статуса Републике Молдавије у одређивању посебног статуса Транснистрије“.

 

 

Извор: Б92