Свет

СРЦЕ ДА ПУКНЕ – НАЈБОЛНИЈИ СНИМАК ИЗ ТУРСКЕ: Затрпана жена и деца из рушевина моле за помоћ, људи плачу јер не могу да помогну

Фото: Твитер принтскрин

Ројтерс је објавио снимак мушкарца који стоји испред рушевина и слуша затрпану жену која га моли да јој помогне. Лупа у нешто метално. Он је очајан јер не може да јој помогне. Каже и како су деца доле. Ово је један од најпотреснијих снимака након два разорна земљотреса у Турској.

Број погинулих у земљотресима у Турској и Сирији премашио је 5.000, страхује се да би могло да буде и више од 15.000 мртвих. Та подручја се и даље тресу, спасиоци даноноћно покушавају да дођу до људи који су још под рушевинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Они су живи, али не можемо да их извучемо”

Ројтерс је објавио шокантан снимак из Хајата на граници са Сиријом, где волонтери помажу спасиоцима. Види се мушкарац како стоји испред рушевина и слуша затрпану жену која му виче “помози” и лупа у нешто метално.

– Слушајте ово, зову нас, затрпани су, зову нас, али нико не долази. Живи су, али не можемо да их извучемо. Видите, моја мајка и отац су у овој руинираној згради. Не могу до њих. Како да их спасимо? Од јутра нико није дошао. Зову нас, слушајте их – каже Дениз који плаче јер не може да дође до преживелих.

Само у Хатају уништено је више од 1.000 зграда. Један добровољац је дошао у помоћ из Анкаре.

– Спасио сам жену, то је људски живот. Нема овде службе безбедности, нема војске, нема никога. Остављени су – рекао је волонтер.

Током ноћи из рушевина је извучена девојчица у прашњавој пиџами. Њене прве речи су биле:

– Где је моја мама?

“Деца су нам унутра, не можемо ништа”

Спасиоци и волонтери ризикују своје животе како би извукли људе заглављене испод рушевина.

Температуре падају. Ризик од хипотермије се опасно повећава.

– Деца су нам овде, шта да радимо? Погледајте ову зграду, напола је срушена, ризикујемо да се сва сруши на нас. Али шта да радимо? Па нас зову, то су људи – очајан је.

– Моји рођаци су мртви, умрла ми је нећака, имала је 17 година. Под рушевинама су моја снаја и њено троје деце. Молите се за нас, молите се за нас. Немамо никог, погледајте около, никог – каже мештанин.

Извор: Srbija Danas/24sata