Србија

МИРОВНИ ПРЕГОВОРИ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ ВОДИЋЕ СЕ У БЕОГРАДУ!?

Србија је поново у игри као држава која би могла бити посредник у мировним преговорима Русије и Украјине! Познаваоци прилика оцењују за Курир да није нереално да се представници Русије и Украјине састану баш у Београду.

Ко је још у игри

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, одлазећи председник Чешке Милош Земан изјавио је да би Србија могла да буде међу свега неколико земаља које су захваљујући релативно неутралној позицији у стању да посредују да се у мировним преговорима договори крај рата у Украјини.

– Рат се очигледно неће завршити тоталним поразом једне од две зараћене стране тако да ће настати примирје, а после њега мир. Ту мора неко да посредује. Са аспекта релативно неутралне позиције између обе стране, то могу да буду Кина, Турска, Србија, Израел, Аустрија, о чему сам разговарао са председником Ван дер Беленом, и Мађарска, о чему сам разговарао са Каталин Новак – казао је Земан за портал Парламентњи листи.

Чешки председник, коме 8. марта истиче други, по уставу последњи петогодишњи мандат, у једном од последњих интервјуа рекао је да нема ништа против тога што већина на Западу верује да Украјина може да порази Русију, али је упозорио да и Русија и Украјина, захваљујући помоћи Запада, имају још резерве да воде дуг, исцрпљујући рат.

– Свака од зараћених страна, али и они који им помажу изгубили би образ када би престали са том подршком. На крају крајева, грађани тих земаља би се највероватније бунили. Исто као и у време када се преговарало са Хитлером. Прво су преовладавали пацифисти, али на крају су били поражени – рекао је Земан. Он сматра да је све актуелнија идеја мировних преговора и да председник Украјине Володимир Зеленски треба да прихвати евентуални компромис, али сигурно не пораз.

Имамо искуства

Саговорници Курира оцењују да је Земанова идеја добра и реална, али, како указује председник Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић, у свету још нема великог интересовања да се преговори о миру и започну.

– Још увек се не види довољно интересовања великих сила за преговоре, а камоли да се определе која би то страна могла да буде. Ипак, памтимо да су авганистанске милитантне снаге преговарале управо код нас, када нико то није знао. Ми имамо искуства и већ смо показали да, као неутрална држава, можемо да омогућимо да се о тешким ситуацијама преговора код нас уз дискрецију. Чињеница је зато да није нереално да се код нас одрже мировни преговори две стране и председник Земан је у правом тренутку на то указао – наводи Милетић.

Указује и на то да је Србија у Европи, а да је одржала добре односе и са Москвом, те да са Вашингтоном све више гради партнерске односе, што ствара, како оцењује, услове за консензус да одлука падне управо на Србију.

– Најважније је то што би таква позиција у којој би Србија посредовала отворила могућност да наша неутрална независна политика буде реалност и да буде прихваћена од свих страна, што би легитимизовало нашу жељу да будемо неутрални и политички несврстани – каже Милетић.

И некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић такође сматра да је Србија озбиљан кандидат за домаћина мировних преговора Русије и Украјине.

– Та опција да ми будемо домаћин је у оптицају већ читаву годину, иако се то нигде посебно не наглашава. Има више кандидата који се препоручују за то и неки су врло активни у томе, попут Турске, која јесте у позицији да буде домаћин. Швајцарска се пак компромитовала, јер је увела санкције Русији, али и даље су у оптицају. Аустрија такође очекује да буде посредник, јер је војно неутрална. Међутим, ми смо најчистији јер се нисмо замерили ниједној страни, а војно смо неутрални и независни још одраније. Ем одржавамо тај став и принцип, а притом смо мала земља, па не можемо да будемо неугодни ни за једну страну. Но, све зависи од много других ствари, а пре свега хоће ли уопште ти преговори бити јавни или ће негде ван очију јавности да се све решава – указује Јовановић.

 

 

Извор: Курир