Свет

ПОНОВО МОГУЋ ЛОКДАУН!? Овај пут разлог није корона већ ОВО…

Док број оболелих од коронавируса у Кини пада, дошло је до скока у броју случајева грипа у целој земљи, а неке се апотеке боре да задовоље потражњу за лековима против грипа. План једног града изазвао је пометњу, а код неких и панику.

Бурне реакције на друштвеним мрежама изазвао је један кинески град након што је речено да ће размотрити отварање карантина у случају избијања епидемије грипа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Град Си’ан, иначе туристичка жаришна тачка у покрајини Шанси, открио је ове недеље план за хитне случајеве који би му омогућио затварање школа, предузећа и “других препуних места“ у случају озбиљне епидемије грипа.

Ова најава изазвала је мешавину тескобе и бијеса на кинеским друштвеним мрежама. Многи корисници истакли су да план подсећа на неке од строгих мера у борби против коронавируса које је Кина спроводила током пандемије и које су тек недавно укинуте.

“Боље вакцинишите људе уместо да ово време користите за стварање осећаја панике“, написао је један корисник на Wеибу, друштвеној мрежи случној Твитеру.

“Како да људи не паниче с обзиром на то да је предлог Xи’ана о обустави рада и пословних активности издат без јасних упута на националном нивоу за класификацију болести?“ упитао је други.

План овог града града Си’ан за хитне случајеве неће се нужно користити, већ описује како би град од готово 13 милиона људи одговорио на било коју будућу епидемију на темељу четири нивоа озбиљности, пише ЦНН.

 

 

Извор: Б92