Свет

Шок! МАКРОН ОКРЕНУО ЛЕЂА ЕВРОПИ

Фото: Јутјуб

Речено је да је Емануел Макрон одустао од идеје о формирању европске војске у корист ближе сарадње са НАТО-ом. Новоизабрани чешки председник Петр Павел тврди да је Емануел Макрон одступио од својих планова да се заложи за формирање војске ЕУ у корист јачања сарадњу са НАТО савезницима.

Обраћајући се заинтересованим странама ЕУ у Прагу након састанка са француским председником, Павел је рекао: „Европска одбрана – о томе сам разговарао у Минхену са председником Макроном, није ствар у томе да се прогласи да имамо европску војску или војску ЕУ. Дошло је до великог помака од стране председника Макрона – од европске војске, о којој је говорио пре много година, у позадини НАТО-овог застоја, до сада када је рекао да треба да градимо европску одбрану засновану на европском стубу НАТО-а, коју подржавам. То је разумна промена.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француски лидер се дуго залагао за то да блок има своју војску, обећавајући да ће се 2017. борити за „аутономну акцију“ и „допуну НАТО-у“. Француски председник је такође позвао чланице ЕУ да се ставе на располагање да делују независно од САД и НАТО-а, након руске инвазије на Украјину, наводећи: „Европа мора да прихвати да мора да плати цену мира.

У марту 2022. рекао је: „Не можемо дозволити другима да се бране; било на копну, на мору, под морем, у ваздуху, у свемиру или у сајбер простору… Наша европска одбрана мора да направи нови корак”.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Мондо