Свет

СПРЕМИТЕ СЕ! СТИГЛО ЈЕ УПОЗОРЕЊЕ! Кина спрема ТРУПЕ, ако крену…

Тајвански министар одбране Чиу Куо-ченг упозорио је данас да Тајпеј мора да буде у приправности ове године због могућности, како је рекао, „изненадног уласка“ кинеске војске у области у близини територије острва.

Одговарајући на питања посланика у парламенту, Чиу је рекао да би кинеска Народноослободилачка армија (ПЛА) могла да нађе изговоре да уђе у подручја у близини Тајвана. Пекинг чини такве припреме, навео је Чиу, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тајван је саопштио да ће искористити своје право на самоодбрану и противнапад, уколико кинеске оружане снаге уђу на територију острва. Кина, која Тајван сматра својом територијом, није искључила могућност употребе силе да би Тајван ставила под своју контролу, уколико то буде било неопходно.

Кина је појачала војне активности у близини Тајвана последњих година, укључујући готово свакодневне упаде ваздухопловних снага у идентификациону зону противваздушне одбране острва.

Међутим, Тајван још није пријавио ниједан инцидент да су кинеске снаге ушле у тајванске територијалне воде, подсећа британска агенција.

 

Извор: Srbija Danas