Свет

АКО СТЕ КЛИКНУЛИ НА НЕКИ ЛИНК НА ГУГЛУ ОНДА ВАМ ДУГУЈУ НОВАЦ: Ево како да будете међу корсницима који ће добити 23 МИЛИОНА ДОЛАРА

Фото: Pixabay.com

Гугл ће у склопу нагодбе платити 23 милиона долара корисницима који су кликнули на линк за претраживање од 2006. до 2013. године.

Свако ко је кликнуо на линк резултата Гугл претраживања од октобра 2006. до септембра 2013. године, има право на део, колико год он мали био, нагодбе од 23 милиона долара коју је технолошки гигант пристао да плати након колективне тужбе, пише „Тхе Неw Yорк Тимес“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Администратори су поставили веб страницу на којој људи могу да поднесу захтеве. Према тој страници, процењена појединачна исплата износи 7,70 америчких долара, али та бројка може да варира у зависности од броја људи који поднесу захтев.

Гугл, који је у власништву компаније Алпхабет Инц., пристао је на то поравнање августу. Консолидована групна тужба поднесена је 2013. године, а оптужује компанију за „складиштење и намерно, систематски и изнова откривање корисничких упита и историје веб страницама и компанијама трећих страна“.

То је, наводи се у тужби, представљало кршење закона о приватности и кршење Гугловог обећања приватности корисницима. У тужби се тврдило и да Гугл упити за претраживање често садрже осетљиве и личне информације: имена корисника, адресе, телефонске бројеве, бројеве кредитних картица, социјалног осигурања, финансијских рачуна и осталог, што повећава ризик од крађе идентитета.

Гугл није признао кривицу, а у склопу нагодбе су дужни да ажурирају своју страницу с често постављаним питањима и страницу с „кључним појмовима“ како би открили на који начин се упити за претраживање могу делити с трећим странама.

Суд ће одлучити да ли ће одобрити споразум на саслушању 12. октобра. За сада се још не зна када ће исплате бити расподељене. Чак ако суд и да коначно одобрење нагодбе у октобру, жалбе би могле да успоре комплетан процес.

Корисници који желе да поднесу захтев морају до 31. јула да пошаљу своје име, презиме, адресу и адресу е-поште. Сви који желе да е успротиве нагодби би требало да пошаљу образац поштом до истог датума.

Прошле године је Мета, матична Фејсбукова компанија, пристала да плати 725 милиона долара за нагодбу сличне колективне тужбе због поступања с корисничким подацима.

Извор: Јутарњи