Србија

ЧЕТИРИ МЕРЕ ЗА РОДИТЕЉЕ ДЕЧАКА УБИЦЕ: Повукли неочекиване потезе, суд ЕКСПРЕСНО РЕАГОВАО!

Прошло је више од два месеца од незапамћене трагедије, пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару, када је дечак убица (13) убио девет својих вршњака и чувара школе. И док се јавност оправдано пита каква судбина чека најмлађег и најсуровијег убицу, против његових родитеља је покренуто неколико поступака, а између осталог, забрањено им је да располажу некретнинама и новцем.

Будући да дечак убица не може бити правоснажно осуђен јер са 13 година не подлеже кривичној одговорности, адвокати објашњавају да је одштета коју могу добити породице жртава могућа уколико отац или мајка буду осуђени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оцу и мајци дечака убице је привремено забрањено да располажу некретнинама и новцем. Ово је, по предлогу породица убијених у ОШ „Владислав Рибникар“ усвојио Виши суд у Београду. Ипак, ово је само привремено решење, које за циљ има да „обезбеди“ средства којима би се исплатила накнада штете породицама оштећених, за смрт њихових најближих.

Одштета од оца дечака убице

Отац дечака налази се у притвору, од како је ухапшен тог кобног 3. маја. Окривљеном се на терет ставља извршење кривичног дела Тешко дело против опште сигурности. Сумња се да он није држао оружје по законским прописима, а тим оружјем је извршен масакр у школи. Такође, он се сумњичи да је обучавао свог сина да користи оружје, као и да га је водио у стрељану.

Подсетимо, Више јавно тужилаштво у Београду испитује да ли је отац дечака убице запуштао и злостављао сина.

Према Закону о кривичном поступку, оштећени имају право да поднесу предлог за имовинско правни захтев.

– Породице су саме „пописале“ имовину оца, а суд је овај предлог прихватио. Отац дечака убице је преко свог адвоката уложио жалбу на овај предлог, али је он одбијен и привремена мера забране располагања некретнинама је правоснажна. У питању је предлог 9 оштећених, а решењем је оцу забрањено да располаже, отуђи и оптерети непокретности и покретне ствари чији је власник – наводи извор.

Како се сазнаје, у питању је један стан, део пословног простора и путничко возило. То значи да он не сме да прода, да их стави под хипотеку и слично. Решењем није забрањено коришћење ових некретнина.

Такође, ова привремена мера важи само до окончања кривичног поступка.

Затим, 7. јула је оцу, такође на предлог оштећених, донета привремена мера забране располагања новцем. Ово је учињено да би било могуће да се обезбеде њихови захтеви.

Суд је усвојио решење и наложио Народној банци Србије да новчана средства рачуна оца дечака пренесе у депозит јавног извршитеља.

Како се сазнаје, у питању није сав новац оца дечака убице, већ само износ који је потребан за имовинско правни захтев, како би било обезбеђено да ће он моћи да исплати штету породицама страдалих.

Ипак, да ли ће породице моћи да стекну право на одштету иако отац буде ослобођен, извор наводи да је и то могуће.

– У кривичном поступку се ретко кад досуђује имовинскоправни захтев, често се оштећени упућују на парницу да тамо траже одштету. Парнична одговорност је шира од кривичне тако да иако неко буде ослобођен у кривичном поступку, то не значи да не може да буде обавезан на накнаду штете у парничном поступку – рекао је извор.

С друге стране, наглашава он, уколико се одлучује у кривичном поступку, отац мора бити осуђен да би оштећени добили накнаду штете. У случају да се то не деси, оштећене суд може упутити на парницу, као што је у случају мајке.

Одштета од мајка дечака убице

Против мајке дечака убице се не води кривични поступак, а како је раније саопштило тужилаштво, против ње је покренута предистрага, формиран је предмет, како би се утврдило да ли је учинила кривично дело злостављање и запуштање детета.

Суд је у односу на мајку усвојио два решења, која су такође предложиле породице убијених.

Четири особе су поднеле предлог да се донесе привремена мера забране располагања имовином.

– Мајка дечака убице, у свом власништву има три стана и гаражно место. Она је у једном стану и гаражном месту једини власник, док је у остала два стана она власник 50 одсто – каже извор упознат са случајем.

Породице су тако пописале да мајка дечака убице дели власништво у 20 парцела од више од 100 ари, а које су уписане у катастар као грађевинско и пољопривредно земљиште у Параћину и Нишу.

Такође, породице су утврдиле да има 50 посто власништва над две зграде у Параћину и Нишу.

Као што је наведено, ово решење не подразумева да је забрањено да она ове некретнине користи, већ не сме да их прода.

Предлог је поднело чак 27 особа, чланови уже породице убијених у школи на Врачару.

Такође, Народној банци Србије и јавном извршитељу је наложено да сва новчана средства којима располаже на рачунима свих пословних банака, до висине потраживања породица у парничном поступку, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља.

Она је обилазила неколико нотара – како би је преписала некретнине на друга лица.

Према информацијама, мајка је дала пуномоћје адвокату са циљем да поклони своју имовину, односно, да је пребаци на рођаке.

Поред ње, око преноса имовине распитивао се и дечаков отац који је тражио да му се доведе нотар у притвор где је смештен након што је његов син извршио масовно убиство.

Међутим, отуђење имовине, пребацивање на друге особе, продаја им је забрањена до даљњег и то одлуком Вишег суда у Београду.

Породице су дужне да у року од 37 дана покрену парнични поступак против мајке. Уколико то не ураде, привремена мера више неће бити на снази.

Како се одређује висина одштете?

С обзиром на то да оштећени траже надокнаду штете, услед душевног бола изазваног смрћу блиских особа, суд је привремено пренео у депозит јавног извршитеља износе новца које је оценио као довољне за исплату штете. Колико је то заправо новца? Истина је, да не постоји стриктно одређено правило, као ни прописани износи.

– То се одмерава у сваком конкретном случају у вези са чланом 200 Закона о облигационим односима. Знаци за претрпљене душевне болове због смрти блиског лица суд це, ако нађе да околности случаја, а нарочито јачина болова и њихово трајање то оправдава досудити правичну новчану накнаду а приликом одлучивања о захтеву за накнаду нематеријалне штете као и о висини њене накнаде суд ће водити рачуна о значају повређеног добра и циљу коме слузи та накнаду – објашњава саговорник.

У парничном поступку чланови породице се саслушавају и онда суд процењује у сваком конкретном случају колико је то новца.

Они се саслушавају на околности блискости са страдалима, као и о висини њиховог бола изазваног смрћу жртава.

Више од два месеца од трагедије

У стравичном злочину који је почињен 3. маја тринаестогодишњи дечак је усмртио 10 особа и ранио још шест. На лицу места је страдало осморо ученика и школски чувар, док је девојчица преминула 15. маја од задобијених повреда.

Истрага је одмах утврдила да је дечак-убица злочин до детаља планирао месец дана, да је имао скице школе и списак потенцијалних жртава, па чак и да су неки означени као “приоритети”.

Пошто нема напуњених 14 година, убица не може кривично да одговара, не може да буде у притвору нити да буде осуђен на затворску казну, али може на дуже време да буде смештен у установу затвореног типа.

Извор: Курир.рс/Блиц