Свет

„Вагнер више не постоји, нанели смо им велику штету“

Бивши британски маринац Алан из енглеског града Плимаута, један је од страних волонтера који се 16 месеци од почетка рата у Украјини још бори са Украјинцима.

Британац је у Украјину стигао у септембру 2022. године, а ускоро ће се вратити на фронт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Укупно гледано, Руси нису јако добри војници, међутим, нису глупи. Било би несмотрено када бисмо претпоставили да међу њима нема пристојно обучених и мотивисаних војника. Они су потентни борци, јако опасни. Артиљерија им је добра, као и јединице за електронско ратовање“, рекао је 58-годишњи Британац који новинарима Тхе Гуардиана није хтео да открије своје презиме.

Јединица у којој се Алан бори, а која носи име „Да Винчијеви вукови“, месецима је ратовала против плаћеничке групе Вагнер. Британац је за време тих сукоба штитио „пут живота“, важан ланац снабдевања који су користили украјински борци у Бахмуту.

Алан, искусни борац који је учествовао и у Домовинском рату, пружао је подршку другим јединицама на терену.

„Скоро да смо стално били у бункерима и рововима. Деловало је као да смо у Првом светском рату. Руска артиљерија је стално ударала по нама. Била је прецизна и стално смо морали да држимо главе погнутима“, рекао је Алан.

Британац каже да данас у украјинској војсци нема много страних волонтера. Можда их има по 20-так у свакој јединици, рекао је.

Алан није потписао уговор с Оружаним снагама Украјине, а њихов командир покрива свакодневне трошкове. Русија тврди да су „Да Винчијеви вукови“, која је добила име по Дмитру „Да Вичцију“ Котсјубаилу, националистичка група која гаји десничарске ставове.

Алан верује да ће украјинска контраофанзива уродити плодом иако тренутно иде споро. Украјинци траже слабу тачку у руској одбрани, а Британац каже да ће се на њу сручити чим је пронађу.

„Ово ме подсећа на битке које су се водиле након искрцавања на Нормандији 1944. године. Нешто је пукло и савезници су стигли до Рајне. Пре или касније, руска логистика ће посустати“, рекао је Алан.

Бахмут није био грешка

Британац сматра да крвава и дуготрајна битка за украјински град Бахмут није била грешка.

„То је био огроман сукоб. Нанели смо велику штету Вагнеру. Он више не постоји као борбена сила. Бахмут је био Пирова победа за Русију“, рекао је Алан, који је тренутно на паузи од ратовања.

Дане проводи вежбајући гађање код Дњепра или у теретани. Британац се нада да ће део свог знања пренети младим украјинским борцима.

„Учим их како да патролирају, како да пуцати и како да преживе. Ако морате стати на више од пет минута, морате ископати рупу“, додао је Британац.

Извор: Јутарњи

Ознаке