Свет

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: Да ли је ово крај украјинске контраофанзиве?

Америчка обавештајна заједница процењује да украјинска војска у својој контраофанзиви неће доћи до кључног југоисточног града Мелитопоља.

То пише угледни Вашингтон пост позивајући се на своје изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако руске трупе не успеју да избаце из Мелитопоља то ће значити да је Украјина доживела велики неуспех јер је заузимање Мелитопоља био један од кључних циљева летње контраофанзиве.

Наиме, ослобођењем тог града Украјина би избила на (окупирану) обалу Азовског мора чиме би разбила копнени мост који Русију повезује с полуострвом Кримом.

Суморна процена америчких обавештајаца темељи се на импресивној вештини коју су руске снаге показале у одбрани окупиране територије на југу Украјине.

Амерички, западни и украјински званичници који су пристали да разговарају о осетљивим војним операцијама то су учинили под условом да остану неименовани, а директор Националне обавештајне службе одбио је коментарисати садржај споменуте процене о развоју украјинске контраофанзиве на југу земље.

Мелитопољ је кључан за украјинску контраофанзиву јер се сматра улазом у Крим. Град се налази на раскршћу два важна аутопута и железничке пруге које Русији омогућују транспорт војних снага, опреме и ратног материјала између Крима и других подручја у јужној Украјини.

Украјина је своју контраофанзиву покренула почетком јуна у нади да ће поновити свој запањујући успех када је прошле јесени муњевитим ударом ослободила велика подручја у харковској регији.

Летња контраофанзива кренула је лоше од самог почетка. Већ у првој недељи борби Украјина је претрпела велике губитке против добро припремљене руске одбране, упркос томе што је користила сву силу западног наоружања укључујући америчка борбена возила Бредли, немачке тенкове Леопард 2 и специјализована возила за чишћење мина.

„Заједничке војне вежбе које су проводиле америчке, британске и украјинске снаге предвиђале су велике губитке, али су предвиђале и како ће ти губици бити цена коју је Кијев морао платити како би пробио руске одбрамбене линије“, нагласили су западни званичници.

Пут до Мелитопоља изузетно је изазован, па ће чак и поновно заузимање градова пуно ближих линији фронте као што је Токмак бити тешко, каже војни аналитичар Роб Ли.

„Русија у тој зони има три главне одбрамбене црте, а након тога и утврђене градове. Није питање може ли Украјина пробити једну или две линије, него могу ли пробити све три линије руске одбране и онда још имати довољно снага за постизање војних циљева који би били значајнији од заузимања градића попут Томака“, наглашава Ли.

С овом суморном проценом обавештајаца већ су упознати неки републиканци и демократи на Капитол Хилу. Део републиканаца сада одбија захтев председника Џоа Бајдена за додатних 20,6 милијарди долара помоћи Украјини, позивајући се притом на скромне резултате украјинске офанзиве.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба у четвртак је признао спор темпо контраофанзиве, али је нагласио да Украјина неће престати с борбом све док не ослободи задњи педаљ своје земље.

„Није нас брига колико ће (рат) трајати“, рекао је.

Извор: Јутарњи лист