Србија

ЕВО КАКО ДА ПРИЈАВИТЕ ДЕТЕ ЗА ПОМОЋ ОД 10.000 ДИНАРА

Синиша Мали, министар финансија јутрос је у „Јутру“ на Првој ТВ посетио грађане да ускоро почиње исплата помоћи државе за наше младе.

Ми ћемо за тачно десет дана кренути са пријавама за једнократну помоћ од 10.000 динара за све мајке. На порталу трезора се врше пријаве, треба вам број личне карте и ЈМБГ. Месец дана трају пријаве, а одмах након тога ћемо то исплатити. Сва деца до 16 година добиће једнократну помоћ – каже Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свако дете у Србији које није још прославило 16. рођендан добиће од државе 10.000 динара.

Ова мера је подршка свим мајкама, а оне ће од 20. августа моћи да пријаве за новац сву своју децу рођену од 2007. године до 15. септембра ове године, који је одређен као последњи дан за пријављивање.

Исплате су планиране од 25. септембра до 1. октобра ове године, а за ову меру подршке биће потребно око 11,9 милијарди динара, односно око 100 милиона евра за укупно око 1.190.000 деце.

„Пријава ће се одвијати на порталу Управе за трезор, што је најбоље решење као што смо могли да видимо у претходним пријавама грађана за различите помоћи државе“, рекли су раније у Министарству финансија.

Маме ће преко портала Управе за трезор унети неопходне податке, а то су: број личне карте мајке, ЈМБГ мајке, ЈМБГ детета, текући рачун и име банке.

Да подсетимо, прошле године млади у Србији су такође добијали помоћ од државе, али су тада то право остварили старији, односно сви између 16 и 29 година.

Новац је подељен три пута: фебруар 2022. – 100 евра; јун 2022. – 100 евра; децембар 2022. – 5.000 динара.

По окончању рока за пријаву за помоћ од 10.000 динара за млађе од 16 година, она ће бити заведена, а њен статус ће моћи да се провери на порталу Управе за трезор. Осим тога да имају највише 16 година, деца морају да буду држављани Србије и да имају пребивалиште на њеној територији.

Систем ће предвидети и начин пријаве за самохране очеве, док ће примаоцима новчане социјалне помоћи, помоћ бити аутоматски исплаћена. Биће донето и одговарајуће законско решење, у којем ће бити дефинисани сви детаљи и ускоро ће се наћи у парламенту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке