Србија

МЕТЕОРОЛОГ ЧУБРИЛО ОБЈАВИО ДЕТАЉНУ ПРОГНОЗУ: Ево какво нас време очекује до краја августа и почеткм септембра

МЕТЕОРОЛОГ Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу какво нас време очекује до краја месеца.

– Све до наредног викенда наш део Европе ће се налазити у пољу антициклона преко којег ће струјати топао и врло топао ваздух из Медитерана и северне Африке, те ће температуре бити изнад и знатно изнад просека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимуми ће се прво углавном кретати од +29 до +32 степена Целзијуса, а на југу око +36 степени Целзијуса, док би око петка максимуми могли достизати од +29 до +36, а на југу региона и око +38 степени Целзијуса. Генерално гледано најтоплији део региона биће залеђе Јадрана и Панонска низија. Осим врло топлих дана следи и низ непријатно топлих „тропских ноћи” када би у пределима испод 600 мнв минимуми често били од +21 до +24 степена Целзијуса, док би уз обалу Јадрана понегде остајали и преко +26 степени Целзијуса – написао је Чубрило и додао:

– Само понегде због врло високог удела влаге у атмосфери (који ће стварати осећај спарине) може уследит јачи кумулонимбусни развој уз локалан, али јак грмљавински пљусак.

Према његовим речима, од петка после подне антициклон би полако почео слабити, док би се осетно свежији ваздух приближавао Алпима.

– Као последица тога крајем дана у петак би над планинским делом региона могло бити и чешћа појаве грмљавинских пљускова, који би се у суботу могли почети јављати и над копненим делом региона, посебно на северу и западу. Максимуми би на истоку и југу за долазећи викенд још били доста високи, али би на западу региона били све нижи – објашњава Чубрило и додаје:

– Око 27. 8. се рачуна на премештање јачег, хладног, фронта уз могућу секундарну циклогенезу над Италијом и Јадраном, што би за последицу имало јаче погоршање времена, чешће и јаче пљускове, јак северозападни ветар и осетно освежење, тако да би око 28. 8. максимуми већ често могли бити и испод +23 степена Целзијуса, док би ноћи постале знатно свежије. Све је извесније да је то у принципу крај правих, летњих врућина. Само да будем јасан, топлих, летњих, температура ће свакако бити и у септембру, посебно у његовој првој половини и овај септембар ће за разлику од протеклог донети продужетак касног лета, али се велике врућине више не очекују.

Сумирано, пред нама је 5-6 дана веома топлог и спарног времена, док затим следи осетније освежење. Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе – поручио је Чубрило.

 

Извор: Курир