Србија

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ НАЈАВИЛА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА: Забрана пушења у затвореним просторима

За највише годину дана могао би да буде донесен Закон о забрани пушења у затвореним просторима, најавила је министарка здравља Даница Грујичић.

Министарка је истакла да су је обрадовали резултати испитивања НАЛЕД-а и Института за јавно здравље „Батут“, да 75 одсто грађана подржава доношење тог закона и да се ради углавном о младим људима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Кажу да не иду нигде зими, јер не могу да поднесу дим у кафанама и ресторанима. Мали је број васпитаних пушача, који вам покажу цигарету и питају да ли Вам смета“, изјавила је Грујичић на Телевизији Пинк.

Подсетимо, још у марту ове године министарка је истакла да уколико се усвоји нови предлог закона о потпуној забрани пушења у затвореном простору, и електронске цигарете биће забрањене у свим затвореним јавним просторима, фирмама и угоститељским објектима.

Наиме, Србија је 2010. године добила Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, који забрањује пушење у затвореном радном и јавном простору, као и у јавном превозу, али су тада угоститељски објекти изузети.

Министарка Грујичић је, мешутим, још почетком ове године изјавила да је Закон о забрани пушења у затвореном простору завршен, али да “чека усклађивање са осталим законима”. Такође, тада је нагласила да је важно да казнена политика буде добро спровођена.

“Оно што је важно је казнена политика која мора да буде добро спровођена, односно, инспекције морају ићи у контролу. Јер ако наплатите 5.000 динара некоме коме је пуна кафана, а све задимљено, онда нећемо ништа урадити, али ако треба да плати казну од милион динара, онда мислим да ће се добро замислити”, изјавила је тада Грујичић.

Извор: Нова