Свет

НАЧЕЛНИК АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛШТАБА: Судбина Украјине ће бити жалосна

Вашингтон — САД неће дозволити смањење залиха америчке муниције на ниво који би угрозио националне интересе земље, изјавио начелник америчког генералштаба Марк Мили.

У интервјуу за „Вашингтон тајмс“, Мили је рекао да Пентагон блиско сарађује са америчком одбрамбеном индустријом како би што брже попунио залихе. Према његовим речима, ниво помоћи Украјини неће угрозити националну безбедност САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је Мили навео, амерички министар одбране Лојд Остин дао је упутства да се залихе ниједне категорије муниције не доводе испод нивоа који је прихватљив са гледишта ризика.

„Стога, нећемо угрозити сопствене потребе и могућности националне безбедности. Нећемо се излагати таквом ризику“, нагласио је начелник америчког генералштаба.

Мили је раније упозорио на жалосну судбину Кијева ако се рат настави, рекавши да ће кијевски режим тешко „истерати“ руске снаге ове године и да ће се сукоб највероватније завршити преговорима.

„Овај рат, као и многи други, мора да се заврши преговорима, време је да Руси и Украјинци седну за преговарачки сто“, изјавио је Мили на конференцији за новинаре након сусрета Контакт-групе за подршку Украјине у Рамштајну у Немачкој.

Он је нагласио да су руководство САД, Украјине и већине европских лидера „рекли да ће се овај рат вероватно завршити преговорима“.
„Пре или касније, преговори морају да се одрже“, рекао је Мили, наводећи да су обе стране већ претрпеле озбиљне губитке.

Извор: РТ