Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ: Евакуишу грађане, спремају се отмице?

Украјинске власти су започеле евакуацију Купјанског округа Херсонске области, већ је евакуисано преко 200 људи.

Ово је данас рекао начелник регионалне војне управе која је под контролом Кијева Олег Сињегубов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У претходна два дана је из Купјанског округа евакуисано 111 људи, међу којима је 36 деце и четри особе са инвалидитетом. Тако је од 9. августа заштићена безбедност 204 особе, од којих је 71 дете“, написао је Сињегубов Телеграму.

Становници Купјанског округа углавном одбијају евакуацију, рекао је раније начелник градске војне управе Купјанска, украјински званичник Андреј Беседин. Старији људи најчешће одбијају да се евакуишу, а међу онима који не желе да напусте своје домове има и породица са децом, казао је.

Сињегубов је прошле недеље изјавио да је у плану обавезна евакуација више од 11.000 људи из одређених насеља у Купјанском округу. Већ сутрадан се у украјинским медијима појавила наредба купјанске обласне војне управе о обавезној евакуацији становника из подручја у близини зоне борбених дејстава.

Сињегубов је тада рекао да власти разматрају могућност принудне евакуације деце из неких насеља, пише ТАСС.

Руске снаге су на „само неколико километара“ од Купјанска, а евакуација је неопходна како би Оружане снаге Украјине организовале линију одбране, рекао је недавно лидер војно-цивилне администрације Харковске области, украјински званичник Виталиј Ганчев.

Кијевски режим спрема нову отмицу 523 деце

У Купјанску се спрема принудно одвођење деце, „Бели анђели“ (једна од полицијских формација) ће насилно одводити чак и ону децу чији родитељи или законски старатељи не желе да оду, написала је потпредседница Државне думе Ана Кузњецова на Телеграму.

„Реч је о професионалним киднаперима којима помаже полиција. Родитељи крију децу у подрумима и код родбине. Већ су виђени у многим градовима ЛНР, ДНР, Харковске и Одеске области, а недавно су примећени и у Купјанску“, објаснила је Кузњецова.

Парламентарна комисија за истрагу злочиначких радњи кијевског режима над малолетницима је већ проучила све могуће методе рада нациста, нагласила је.

Кијевски режим изнова и изнова понавља исте методе, копирају терористе ИСИС-а, борце у Либији и киднапере у Етиопији, указала је. Из Славјанска и Артјомовска (Бахмут) су „евакуисали децу“, након чега су Украјинци од Москве тражили помоћ да им Европа врати одведену децу, чија судбина још увек није позната, подсетила је.

„Украјинска деца постају жртве трговаца робљем из Британије и Сједињених Држава, којима помажу америчке и британске обавештајне службе и приватне војне компаније, запослени у СБУ и неколико фондација у Украјини“, написала је.

Податке о овоме су нашли руски војници када су ослобађали Свјатогорск.

У сиротишту су пронашли документацију о продаји деце. То је дело руку британске приватне војне компаније, а један од платиша је била Кока-Кола, нагласила је.

„Урадили смо правну анализу ових кривичних дела. Велике и познате компаније често су укључене у мрачне игре САД“, нагласила је и подсетила да је бивши амерички председник Џорџ Буш 2003. године скинуо тајност са извештаја Радне групе ЦИА о контактима са приватним сектором од 21. јуна 1972, који је и тада садржао препоруке за рад са приватним компанијама за помоћ америчким обавештајним агенцијама.

Међународне криминалне структуре покушавају да потпуно разреше руке у Украјини, закључила је.

Већ шест месеци Врховна Рада гура идеју о предлогу закона, према којем, ако родитељи малолетног лица одбију да буду евакуисани, биће лишени родитељског права по убрзаном поступку, а дете ће бити предато на бригу држави и одведено, а да се о томе не обавесте родитељи нити родбина, додала је.

Извор: РТ