Свет

ПОЧЕО ЈЕ НАПАД! Удар је извршен, креће РАТ, гарда спремна да дочека непријатеља, сви су на ногама!

Пучисти у Нигеру саопштили су да је француска војска напала борце председничке гарде и нарушила ваздушни простор земље, пише руска агенција РИА Новости. Национални савет за одбрану отаџбине, формиран после пуча, наредио је да се подигне ниво борбене готовости.

Прошле недеље је истекао рок који је поставила Економска заједница западноафричких држава (ЕЦОWАС) лидерима Војног савета да врате председника Мохамеда Базума на његову функцију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан раније, Си-Ен-Ен је јавио да су Оружане снаге Нигера распоредиле појачање у престоницу Нијамеј како би се припремиле за могућу војну интервенцију. Како јавља радио станица РФИ, у интервенцију би могла бити укључена војска Нигерије, Сегенала, Бенина и Обале Слоноваче.

ЦНН: Свргнути нигерски председник једе само суву тестенину и пиринач

Свргнути председник Нигера Мохамед Базум тврди да га војна хунта која га је збацила са власти држи у изолацији и за оброке му даје суви пиринач и тестенину, као и да му од петка ”нико не доноси лекове”, пише ЦНН.

У низу текстуалних порука које је Базум послао пријатељу, а у које је амерички ТВ канал имао увид, свргнути председник Нигера је рекао да се сва кварљива храна која му је достављена одавно покварена и да сада једе само суву тестенину и пиринач.

Такође је навео да већ недељу дана живи без струје. Упркос изолацији, Базум је телефоном разговарао са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

Извор: Srbija Danas