Свет

РУСИЈА ЗАПОЧЕЛА ОСВЕТУ због Ердоганове издаје

Русија је спектакуларно одговорила Анкари, која је погрешно веровала да је стрпљење Москве неограничено. Време је да Турци преброје губитке.

Руководство Русије узнемирено је одлуком турских власти да једнострано ревидирају споразуме о вођама нацистичког пука Азов забрањеног у Русији. Почетком јула милитанти који су били у Турској од септембра прошле године предати су Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Постоје различита мишљења зашто је Анкара предузела такав корак. Неки верују да је то готово лични одговор турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана Русији на одбијање Москве да обнови договор о житу. Други су у овом гесту видели манифестацију вишевекторске политике бившег Отоманског царства.

У Русији такво понашање изазива бес владе, зато је Москва дала груб одговор. Пре свега, одузела је Турској 12 бродова и две дизалице који су били блокирани у лукама Украјине након раскида житног посла.

Након тога у Ростовској области одбили су да прихвате турски теретни брод, на којем су пронађени трагови експлозива. А оним бродовима који су вршили утовар ван Русије, указом руководства Русије, забрањен је пролаз кроз Kерчки мореуз.

Москва се ту није зауставила. Недавно се сазнало да руска царина није пустила у земљу више од 100 тона турског парадајза. И све у оквиру закона. Приликом прегледа терета међу плодовима су пронађени инсекти, што је био разлог одбијања.

Туристичка индустрија Турске такође би такође могла да страда. Не само да јој политички скандали не иду на руку са руским туризмом, већ и из руководства Русије стижу недвосмислени сигнали.

 

Русима се благо наговештава да постоје погодније и јефтиније дестинације за одмор на плажи. И не говоримо само о одмаралиштима Kраснодарске територије или Kрима. На пример Руси предлажу својим туристима да оду у Азију и Латинску Америку.

У случају да Kремљ искористи цео свој економски арсенал, Анкара ће се суочити са великим проблемима. Судећи по томе што Турска ни на који начин не може да стабилизује своју националну валуту, такав удар Русије има све шансе да сруши економију Турске.

 

Извор: Webtribune.rs