Србија

Срби су агресори, али мислим да ће изабрати „Запад“!

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврдоглав и максималиста и да би он на његовом месту поступао другачије.

Упитан да ли је забринут да ће се отворити нови фронт на Балкану, с обзиром на тензије на Косову и Метохији, а да је Босна „увек на ивици пуцања“, каже да има толико тога за бригу, али и да је до пре десет година било незамисливо да балкански лидери седе за истим столом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

На констатацију да ни данас односи нису једноставни, те да приликом посете Приштини није срео Аљбина Куртија, док председник Србије Вучић „наставља кокетирање са Русијом“, а „Милорад Додик прети сецесијом Републике Српске“, наводи да се „Србија мора гледати другачије“.

„Србија се мора гледати другачије, има веома озбиљну агресорску прошлост, аутор је етничког чишћења, које мора да остави иза себе. Изградили су своју спољну политику као у коридору огледала између Запада, Русије и Кине. Морају да донесу одлуку, али мислим да ће изабрати Запад, демократски свет“, оцењује Рама у интервјуу италијанском листу „Стампа“.

Наводи и да сукоб на КиМ може постати огроман, иако у малим размерама.

„Ситуација српске мањине на северу може бити мали Донбас. Путинов сан. Али Србија не може бити Русија, чак и када би хтела“, додаје Рама.

На питање шта Курти ради погрешно, Рама је одговорио да га поштује, али да би он другачије поступао.

„Поштујем то, али бих направио потпуно другачије изборе. Тврдоглав је и максималиста. Има фантастичну прилику, француско-немачки мировни план. Споразуми не остају заувек на столу. Онда вас историја тера да чекате“, напомиње Рама.

На питање може ли Турска пронаћи кључ за решење украјинског сукоба, Рама је рекао да нико, па ни председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, нема магичне кључеве за промену „империјалистичке, антидемократске и шовинистичке визије попут Путинове“.

„Сви ратови завршавају на политичком столу, али ће, нажалост, још дуго трајати“, додаје Рама.

На питање да ли сукоб у Украјини успорава или иде у прилог чланству Тиране у Европској унији, Рама је рекао да се нада да ће то убрзати потпуну интеграцију земаља региона у ЕУ.

„То више није само финансијско, већ пре свега геополитичко питање. Дугорочно гледано, добро би било да Западни Балкан уђе без одуговлачења, како не би оставио црне рупе и простор за треће стране које су већ направиле проблеме региону“, рекао је Рама.

 

Извор: РТ Балкан

Ознаке