Србија

СРБИ ЗАТЕЧЕНИ, ОД ЛЕКАРА ОПШТЕ ПРАКСЕ НАЈВИШЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ БОЛОВАЊА УМЕСТО ДВА МЕСЕЦА: Ко лажно болује, овако га ухвате

Велике су притужбе привреде због тога што поједини радници одсуствују и по два месеца с посла, нарочито током лета, навела је министарка Грујичић

Министарка здравља Даница Грујичић казала је јуче, говорећи о изменама Закона о здравственом осигурању, да су велике притужбе привреде због тога што поједини радници одсуствују и по два месеца с посла, нарочито током лета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одсад ће, додала је она, лекар опште праксе моћи да дâ само две недеље боловања.

– Ми смо, сем за онколошке пацијенте, свеже оперисане и труднице, написали једноставно правило да ће лекар опште праксе моћи да дâ само две недеље. Сви остали ће морати да иду на комисију. И ево позив комисијама Фонда да добро гледају о каквим се дијагнозама ради јер има људи који заиста имају проблеме с кичмом, а 98 одсто популације у целом свету некада у животу има проблем с кичмом – навела је Даница Грујичић за РТС. Додала је да ће изменама закона и сви грађани који имају борачке легитимације аутоматски добити здравствено осигурање, као и чланови њихових породица, уколико немају други вид осигурања.

Она је изнела и податак да је од почетка године обављено десет кадаверичних трансплантација и да су од тога пресађени 18 бубрега, три јетре и три срца.

– Сем једног пацијента, чије се стање накнадно искомпликовало везано за јетру, остали пацијенти су сви заиста добро и добро су поднели интервенције. И даље се налазе на посматрању – рекла је она и додала да је највећи број кадавера дао КЦ Војводине.

Апеловала је на породице да прихвате мишљење лекара:

– Када вам доктори кажу да је пацијент мождано мртав, он је заиста мртав. Срце се претвара у једну пумпу која ради једно кратко време, и то ради само захваљујући томе што је пацијент на апаратима. Оног тренутка кад се искључе апарати, срце престаје да ради.

Ако послодавац посумња може и да провери

За промену и примену ових новина потребно је време, усаглашавање, усвајање, па тек онда би ступио на снагу. Ипак, док не дође до примене, треба подсетити да послодавац увек може проверити свог запосленог који је на боловању.

Уколико послодавац сумња да боловање није оправдано он има законску могућност да то провери, што се може учинити путем лекарских комисија, али се може уложити и приговор на оцену изабраног лекара, али и обавити вештачење у поступку остваривања права из здравственог осигурања.

Др Жељко Раниловић, потпредседник Новог синдиката здравства у разговору за „Блиц“ каже да је лекар опште некада могао боловање да отвори до месец дана, али да је због гужви то продужено на два месеца.

– Уколико министарка здравља сумња да постоје злоупотребе, онда сигурно постоји и неки мотив због којег се злоупотребљава привремена спреченост за рад, уколико се то заиста дешава. Да ли постоје људи, који нису задовољни на свом радном месту, који трпе неке притиске, који немају адекватне услове? Да ли постоје нека радна места, на којима не може да се заради довољно за живот, и да ли постоје нека сезонска радна места где се за 58 дана може зарадити више, па да би се тим људима, евентуално могло финансијски исплатити да им се плата умањи чак 35%, док су на боловању – објашњава Раниловић.

Док не дође до промене, до тада ће се и даље примењивати актуелни закон о здравственом осигурању, који прописује да изабрани лекар утврђује привремену спреченост за рад осигураника до 60 дана спречености за рад, осим у случајевима боловања због неге члана уже породице, што је 15 дана.

Извор: Курир.рс