Свет

СВЕТ НА НОГАМА! Нова војна интервенција може да почне!

Фото: Јутјуб

Француска ће подржати напоре да се прекине војни пуч у Нигеру, изјавила је министарка спољних послова Катрин Колона, дан након што је Економска заједница држава западне Африке саопштила да има план за војну интервенцију.

Француска чврсто и одлучно подржава напоре ECOWAS-а да осујети покушај државног удара. У питању су будућност Нигера и стабилност читавог региона – поручила је француска министарка након састанка са премијером Нигера Ухумудуом Махамадуом у Паризу, преноси Франце 24.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она није прецизирала да ли ће подршка Француске, бивше колонијалне силе, подразумевати војну подршку за интервенцију ECOWAS-а у Нигеру.

Шефови одбране из Економске заједнице западноафричких држава израдили су план за војну акцију ако вође пуча до сутра не врате изабраног председника Мохамеда Базума, саопштено је у петак.

Према плану интервенције, одлуку о томе када и где ће започети интервенција донеће шефови држава, изјавио је комесар ECOWAS-а за политичка питања, мир и безбедност Абдел-Фата Муса. Он није навео рокове за најављену интервенцију нити је прецизирао шта тај план подразумева.

– ECOWAS неће открити пучистима када и где ће ударити. Ту одлуку ће донети шефови држава – рекао је Муса након састанка министара одбране у Абуџи у Нигерији.

Војни официри Нигера прогласили су прошле недеље шефа председничке гарде Абдурахмана Тијанија за новог шефа државе и додали да су суспендовали устав и распустили све бивше институције, након што су претходно свргли председника Мохамеда Базума и затворили га у његовој палати. С друге стране Тијани је поручио да хунта неће одустати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг