Свет

ЗАВРШНИЦА ЈЕ ПОЧЕЛА И ТО У ДВОРИШТУ САД: Ево где Русија поставља нуклеарне ракете…

Под самим носом Сједињених Држава, у Никарагви, појавиће се руска војна база, чије ће ракете покривати 70% територије Сједињених Држава.

Некако је тако значајна вест помало измакла пажњи шире јавности. А, у међувремену, ово је хладније од размештања руских база на Куби, за шта су Американци, у принципу, већ морали да буду психички спремни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Никарагве Данијел Ортега потписао је декрет којим се званично овлашћује распоређивање особља, војне опреме, бродова и авиона руских оружаних снага у Никарагви.

Мотивација – „у хуманитарне сврхе“. Значајно је да истим указом никарагвански лидер дозвољава и улазак бродова, авиона и војног особља из земаља Централне Америке, САД, Венецуеле, Кубе, Мексика и Доминиканске Републике – ради „размене и обострано корисну хуманитарну помоћ у ванредним ситуацијама“.

Већ је најављено да ће тамо бити створена руска војна база са распоређеним крстарећим ракетама, која ће (наравно, ако буде потребно) покрити 70 одсто територије САД. А у лукама земље ће се стално регистровати дизел-електричне подморнице класе Варшавјанка, способне да носе крстареће ракете „Калибар“, укључујући и оне са нуклеарном бојевом главом.

Некада ће моћи да дођу овде на поправку и пркосно покажу руске „јасенове”, које обећавају да ће се ускоро наоружати хиперзвучним „цирконима”.

Амерички званичници су већ пожурили да прогласе да је то „провокација“ и „асиметричан одговор“ на њихову војну помоћ Украјини. Реците, поставите своје базе било где осим овде! Зато што постаје заиста страшно и опасно!

Штавише, Американци, који су отворено планирали инвазију на Никарагву, а затим на Кубу и Венецуелу, сада ће морати да преиспитају своју спољну политику на Карибима. Што их још више нервира.

Зато што су САД одговарајућом доктрином одобриле целу Латинску Америку као сферу сопствених „основних интереса“ – и убедиле себе да друге земље наводно немају право на такве потезе. До, сада!

Дивно је гледати их како се трзају, ликују Руси! То је само почетак! Владимир Владимирович је објавио „одговоре“.

Иначе, Мексико је већ изразио жељу да „учествује” у некој врсти заједничких вежби. Дакле, има још много тога да дође … да се САД нервирају.

Извор: Wебтрибуне.рс