Србија

ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК: Под налетом бујице срушио се мост на Западној Морави код Чачка (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

Мост преко Западне Мораве, који спаја чачанска села Мрчајевце и Слатину, рано јутрос потпуно је уништен пред налетом нове бујице и обилних падавина које су погодиле цео Чачак. Он је иначе био затворен за саобраћај од новембра 2022. јер је био небезбедан због пуцања стубова.

Мештани су, упркос забрани, користили овај мост јер су им њиве биле и са мрчајевачке стране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како причају мештани, тај мост им је био најближа веза не само са градом, већ су преко њега прелазили и до својих парцела.

– Сада не знам ни како ћемо ни шта ћемо. До скоро је био затворен за саобраћај јер је био небезбедан за прелазак, због дотрајалости носећих стубова, а сада је потпуно уништен – казао је један од мештана у Мрчајевацима.

Влада републике Србије је у децембру прошле године определила средства за санацију овог моста, али никада није започела санација.

– Тај мост нам је био најближа веза не само са градом, већ смо преко њега прелазили и до својих парцела, сада не знам ни како ћемо ни шта ћемо. До скоро је био затворен за саобраћај јер је био небезбедан за прелазак, због дотрајалости носећих стубова, а сада је потпуно уништен – казао је за агенцију РИНА, Марко из Мрчајеваца.

У чачанској општини бујице се смирују, али и даље праве велике проблеме. Припадници Цивилне заштите током читаве ноћи радили су на испумпавању воде на каналу за наводњавање како се не би излио и поплавио насеље Кеј.

Због велике количине падавина дошло је до изливања реке Мусине, па путеви Рековац – Трстеник и Мрчајевци – Краљево код места Адрани од јуче нису проходни.

Поплаве у Србији нанеле су знатну штету инфраструктури, а становници више места морали су да буду евакуисани из својих домова. Проглашена је 51 ванредна ситуација.

Синоћ око 20 часова због поплава је извршена евакуација 60 лица у насељу Мала Губа у Прокупљу, а јутрос је евакуисано укупно 142 лица на територији Бора, Младеновца, Крушевца, Јагодине, Аранђеловца, Прокупља, Крагујевца, Мајданпека и Лазаревца, саопштили су из МУП-а.

Извор: Блиц/РИНА