Свет

ГЕНЕРАЛ ГУРУЛЕВ: Спремни су сви планови за употребу тактичког нуклеарног оружја у сукобу у Украјини

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Резервни генерал-потпуковник, бивши командант Оружаних снага РФ, Андреј Гурулев, говорио је о специфичностима употребе тактичког нуклеарног оружја.

Он је подсетио, да је одлука о употреби било каквог нуклеарног оружја прерогатив врховног команданта, али за њено усвајање, неко треба да ову одлуку „привуче“ председнику Путину, стави је на мапу и израчуна сврсисходност њене примене. „То је најважније“, каже генерал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео и врсте тактичког нуклеарног наоружања које Русија има у свом арсеналу.

„Имамо 152. гранате, и 203. и 240. мине, и бојеве главе за ракете Точка-У, за Искандер, за Калибар… Да, за било шта. Не говорим о тактичким нуклеарним бомбама које су доступне. Ако су овој бомби причвршћена крила, односно ако је направљена клизна муниција, онда се она сасвим нормално лансира из било ког авиона без уласка у зону удара противваздушне одбране.

Судећи по пријави за експлоатацију уранијума у ​​предузећима нашег индустријског комплекса, она је тражена, али свакако, не за изградњу нове нуклеарне електране у Турској. Током година, не само да смо чували ово оружје, већ смо га и ажурирали. Стога сматрам да имамо право да га користимо тамо где је то потребно“, каже Гурулев.

Говорио је и о томе како удара нуклеарни 152. пројектил.

„На 24 километра лансирали смо га са Мста. Чак и ако Мста стоји 10 километара од прве линије. То значи да ће домет удара у дубини непријатеља бити 14 километара. Радијус уништења пројектила је 2 километра. Штавише, ако је ово ваздушна експлозија, онда ће то проћи без велике контаминације подручја.

У ствари, испада да једна граната погађа једно и по упориште чете. Три гранате – нема батаљона. Ако 152. граната експлодира на тлу, онда ће тло бити контаминирано, а ако се експлозија направи на висини од 1,5 – 2 километра, онда практично неће бити контаминације и наше трупе могу слободно да пролазе кроз ово подручје.

Желим да вас подсетим, да сва наша војна опрема има заштиту од оружја за масовно уништење. Постоје филтерско-вентилационе инсталације, и кроз све те зоне пролазимо без икаквог оштећења, и опреме и наших трупа“ рекао је генерал.

У закључку, Андреј Гурулев је нагласио да домет руског тактичког нуклеарног оружја омогућава да делује на дубини до Атлантика. Он је такође рекао да Генералштаб Оружаних снага Русије одавно има све планове за могућу употребу тактичког нуклеарног оружја у сукобу у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс