Свет

НАПАДНУТ КРИМ: Украјина нанела „озбиљну штету“

Украјинска безбедносна служба и морнарица СБУ напали су током ноћи ваздушну базу Саки на Криму који је окупирала Русија, наневши „озбиљну штету“ руским снагама, рекао је у четвртак извор украјинске обавештајне службе.

У међувремену, руска војска је саопштила да је уништила 19 украјинских дронова изнад Крима и Црног мора, али није дала детаље о жртвама или штети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ројтерс није могао независно да провери наводе.

„Удари СБУ и морнарице погодили су мету и нанели озбиљну штету на опреми окупатора“, рекао је извор, описујући операцију у којој су прво коришћене беспилотне летелице, а затим и крстареће ракете „Нептун“.

Извор је рекао да се најмање 12 борбених авиона и преносивих система противваздушне одбране налази у бази на западном Криму и да се база такође користи за обуку оператера дронова.

Украјина је појачала нападе у Црном мору и на Криму, које је Русија заузела и анектирала 2014. године, док украјинске снаге настављају скоро четворомесечну контраофанзиву.

Кијев је саопштио да је серија напада на Крим прошле недеље оштетила два руска патролна чамца и уништила софистицирани систем противваздушне одбране.

Кијев је у среду саопштио да су украјинске снаге напале командно место руске Црноморске флоте у близини Севастопоља на Криму.

Извор: Хина/Ројтерс/Србија јавља