Свет

„Наредите повлачење“

Јерменија је затражила од Међународног суда правде да нареди Азербејџану да повуче све своје трупе из цивилних објеката у Нагорно-Карабаху.

У захтеву за привремене мере поднетом у четвртак, Јерменија је затражила од суда да потврди наређења која је дао Азербејџану у фебруару, када је Бакуу наложено да обезбеди слободно кретање коридором Лачин до и из региона Нагорно Карабах, и да му наложи да се уздржи од свих акција директно или индиректно усмерених на расељавање преосталих етничких Јермена из региона, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније данас, азербејџанско Министарство спољих послова позвало је мисију УН да посети Нагорно-Карабах у “наредним данима“.

САД и други позвали су Баку да дозволи међународним посматрачима улазак у Карабах, због забринутости због могућих кршења људских права, а Јерменија је оптужила Азербејџан за етничко чишћење у Карабаху, што Баку пориче.

Више од три четвртине од 120.000 Јермена избегло је из отцепљеног региона Нагорно-Карабаха до данас, после пораза од Азербејџана прошле недеље.

Међународни суд правде у Хагу је суд УН за решавање спорова између држава, при чему су његове пресуде обавезујуће, али суд нема директних средстава да их спроведе.

Извор: Танјуг