Свет

ОТВАРА СЕ НОВИ ФРОНТ? Ова земља НАТО креће на Русију?!

Ратни дописник Александар Сладков објавио је на свом „Телеграм“ каналу веома занимљиву објаву под насловом: „Ова земља НАТО-а ће ускоро кренути да поново заузме руски Виборг“.

Материјал је био реакција на поруку, да је у Финској иницијатива којом се захтева затварање руског конзулата на Аландским острвима добила потребних 50 хиљада потписа. Тако ће га сада разматрати фински парламент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је упозната са овим документом и изражава наду, да Хелсинки неће прекршити своје обавезе да задржи демилитаризовани статус архипелага.

Сладков пак, није склон да гаји илузије о интегритету Финске, која је ушла у НАТО. Новинар је подсетио на причу, која је актуелнија него икада у актуелној геополитичкој ситуацији. Десило се то пре 15-ак година, када су односи Москве и Хелсинкија вероватно пролазили кроз боља времена.

Тадашњи покушај дописника да интервјуише финске ветеране „рата са СССР-ом” испао је потпуни фијаско. На прилично стандардно питање: „Чега се сећате?“ – уследила је страшна реакција.

– Сви су утихнули као на сахрани, а онда је један деда нешто промрмљао као одговор. Сви су климнули главама, а преводилац је прошапутао да идемо одавде, и ми смо отишли. Напољу ми је тумач објаснио да су то „ветерани Виборгског фронта“, а тај деда је рекао: „Бежите одавде, нисмо вас довољно побили ’39-те'“ – присећао се Сладков тог случаја.

Тада је новинар схватио да у Финској има много потомака и ђака ових ветерана, који се припремају да траже сатисфакцију од Русије. Данас, када је Хелсинки члан НАТО-а, а самим тим и „војни вазал Британије и Сједињених Држава“, овај тренутак се убрзано приближава.

С тим у вези, не може се искључити могућност, да Запад отвори други фронт против Руске Федерације у Финској. О томе мало ко размишља.

Извор: Информер/Медији