Свет

РУСИ РАСПОРЕДИЛИ ЗАСТРАШУЈУЋЕ ОРУЖЈЕ: Против њега „нема лека“, једна ракета може да збрише Тексас или Француску

У стратешком војном потезу, руске оружане снаге су успешно довеле у рад новоразвијени систем интерконтиненталних балистичких ракета РС-28 Сармат.

Овај значајан догађај уследио је након раније прокламације председника Владимира Путина у фебруару, у којој је он тврдио да ће систем започети своју борбену дужност у току године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највиши директор Роскосмоса, значајног државног предузећа у Русији, Јуриј Борисов, званично је најавио почетак операција за њихов нови ракетни систем Сармат. Инаугурално пробно паљење система Сармат се догодило у априлу 2022. године.

Овај напредни систем је спреман да преузме позицију коју је раније имао систем Р-36М2 Воиевода, модел који је у активној служби од 1988.

Раније изјаве председника Путина разјасниле су неупоредиве способности ракете, наводећи је као „оружје које је способно да превазиђе све савремене методе противракетне одбране. Не поседује еквивалент на глобалном нивоу и остаће такав током дужег временског периода“, чиме се категорише као „изузетно јединствено оружје постављено да повећа борбену снагу руских војних снага“.

Са импресивним дометом од 18.000 километара, ракетни систем Сармат је огромна сила, способна да испоручи до 15 бојевих глава. Ово је у потпуној супротности са системом Иарс, који је, са знатно мањим носивим оптерећењем од само 4-6 бојевих глава, ограничен драстично мањим дометом.

Деструктивни потенцијал једног Сармата је огроман, са способношћу да опустоши подручје веће од Француске или Тексаса. Ова карактеристика наглашава чисту моћ овог система оружја, нудећи отрежњујући подсетник на разарајући утицај модерне војне технологије.

Извор: BULGARIANMILITARY/М.С./Б92