Свет

ВАШИНГТОН ЈЕ ПРЕШАО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ: Кина запретила САД смртоносним последицама

Вашингтон је прешао црвену линију обећавајући војну помоћ Тајвану, а као одговор на то, Кина се неће зауставити само на изјавама, наводи се у уредничком чланку кинеског листа „Глобал Тимес“.

Раније ове недеље, администрација Џоа Бајдена је објавила, да намерава пружити Тајвану прву војну помоћ у историји путем „Програма за страно војно финансирање“, што према тврдњама кинеског листа, обично иде за независне суверене земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово значи да су Сједињене Америчке Државе поново прешле праг и прекорачиле „црвену линију“ у мешању у питање Тајвана. САД постепено разграђују принцип „Једна Кина“ путем своје тактике.

С растом броја и интензитета метода мешања, не може се игнорисати опасна и неизбежна олуја са смртоносним последицама за Тајван“, наводи се у чланку.

Како напомињу аутори чланка, Вашингтон намерно провоцира Пекинг, знајући добро да се таквим поступцима грубо крши принцип „Једне Кине“. Руководство НР Кине не одбацује могућност употребе силе, што ће бити само контра страном мешању, наводи се у публикацији.

Снажно кинеско незадовољство и снажно противљење су јасни, али одговор Кине на текуће америчке провокације по питању Тајвана неће бити ограничен само на изјаве.

Ситуација око Тајвана је значајно ескалирала након посете председнице Представничког дома САД, Ненси Пелоси, острву, почетком августа прошле године. Кина је осудила посету, видећи тај потез као подршку САД тајванском сепаратизму, и одржала велике војне вежбе.

Извор: Wебтрибуне.рс