Свет

РУСИ У ПРОБЛЕМУ: Украјинци пробили прву линију одбране

Украјинска војска тврди да је дошло до пробоја на јужном фронту код Запорожја и да су њене јединице прошле прву линију одбране.

Ово је веома опасан тренутак за Русе, оцењују стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјинска контраофанзива дуго је била у застоју, а прве линије фронта нису се померале. Али сада је, чини се, Украјина направила пробој дуж важног јужног фронта код Запорожја.

Оружане снаге успеле су да пробију прву линију одбране Руса, изјавила је заменица украјинског министра одбране Хана Маљар и нагласила да војска наставља офанзивне операције у региону Мелитопоља. „Наше снаге имале су успеха у близини Новоданиловке и Новопрокопивке“, рекла је она. То су два села у Запорошкој области. Осим тога, Кијев је поновно заузео три квадратна километра у близини Бахмута, у којем се и даље воде борбе.

Украјинска контраофанзива започела је у јуну. Циљ Кијева био је да од руске окупације ослободи регионе Запорожје, Доњецк, Луганск и Херсон, али и полуострво Крим, које је Москва, противно међународном праву, анектирала 2014. године.

Тренутно се украјинске јединице налазе између прве и друге руске линије одбране, рекао је за британски „Обзервер“ генерал Олександер Тарнавскиј, командант у Запорошкој области.

О успесима украјинске војске око места Работино већ се говорило протеклих дана, а руске снаге тренутно покушавају да изведу контранападе и поврате изгубљена подручја.

Застој, па пробој

Првобитно се очекивао много бржи пробој, али је напредак украјинске контраофанзиве дуго ометало огромно минско поље. То је отежавало евакуацију рањеника и компликовало напредовање, објаснио је Тарнавскиј. Приликом преласка минског поља жестоко су гађане чак и спасилачке екипе, додао је украјински генерал.

Војни аналитичар Алан Ору у изјави за амерички „Њузвик“ оценио је такође да НАТО није адекватно опремио и обучио Украјинце.

Пробој је сада чини се ипак успео, а разлог за то би могло да буде и стање у руској војсци. Према речима команданта руског батаљона Александра Ходаковског, његови војници су на одбрамбеним положајима у југоисточним регионима били под „екстремним физичким и психичким стресом“.

Нови извештај америчког труста мозгова „Студије рата“ (ИСW) од суботе завршава се управо изјавом Ходаковског, који је оценио да се „ситуација за Русију погоршава“. Војници су, како је објаснио, „стално изложени украјинској артиљеријској ватри“ и он је изразио сумњу да ће „исцрпљене руске јединице на предњим линијама моћи да одбију будуће нападе и украјинске офанзиве“, наводи се у извештају америчког института ИСW.

Ово није „холивудски пробој“?

Пробој би за Украјинце требало да буде добра вест. Генерал Тарнавскиј каже да су руске трупе у прву линију одбране уложиле 60 одсто својих ресурса и времена. У другу и трећу линију одбране, како се процењује, уложено је много мање.

Овде није реч о „холивудском пробоју“, већ о рупи у руској одбрани, оценио је немачки војни стручњак Маркус Којп за јавни сервис ЗДФ. То је подручје ширине пет до десет километара, „и они сада кроз тај процеп гурају тешки материјал, тј. своје резерве“. Ово је, дакле, сматра Којп, веома опасан тренутак за Русе.

Шта даље?

Према речима генерала Тарнавскија, украјинска војска напредује према окупираним градовима Токмаку и Мелитопољу на Азовском мору. Још није објављено колика површина је ту до сада ослобођена. Циљ је да се стигне до Азовског мора, удаљеног око 90 километара, и да се одсече прилаз руским трупама.

Према речима војног стручњака Маркуса Којпа, Токмак је од централне важности, с обзиром на то да кроз то подручје пролази неколико важних сеоских путева, као и важна железничка пруга. Ту би руска логистика ефикасно могла да буде пресечена, рекао је Којп.

Токмак је, како је описао, нешто попут осматрачнице за подручје све до обале мора. Ако би Украјина стигла до обале, одакле може да се гранатира Крим, рат би за Русе тактички био изгубљен, сматра Којп.

Према речима немачког стручњака за безбедност Кристијана Мелинга, Украјинци имају још отприлике два месеца, пре него што им временске прилике онемогуће већа кретања. Но, како је оценио у подкасту магазина „Штерн“, много се добија већ и пробојем ка југу. „Тако под артиљеријском ватром може да се држи комплетна копнена маса све до Азовског мора“. То би, како рекао, отежало снабдевање руских трупа.

Извор: Дојче веле