Србија

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! ЕВО КАД ЋЕ САОБРАЋАЈАЦ СМЕТИ ДА ВАС СНИМА! Од данас раде камере на униформама, ево како ће изгледати интервенција!

Кад саобраћајац укључи камеру, овако ће обавестити грађанина

Саобраћајна полиција ће од сутра, 1. септембра, захваљујући донацији Сједињених Америчких Држава, користити 60 камера приликом интервенција у саобраћају. Сви полицијски службеници који ће користити нове камере су прошли одговарајућу обуку, а у првој фази камере ће користити саобраћајна полиција на ауто-путевима, као и пресретачи, тј. полицијска возила без обележја, изјавио је за Еуроњуз Србија помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је објаснио да ће полицијски службеници камере постављати у висини груди, а да ће пре почетка снимања о томе морати да обавесте грађане.

“То значи, заустави се учесник у саобраћају и каже се: “Од овог тренутка господине, снимамо интервенцију”. Дакле, возач ће бити упознат да се снима интервенција. Ток интервенције има за циљ противкорупцијске делатности и да се подигне ниво интервенција полицијских службеника на највиши ниво”, рекао је Белецин.

Како је додао, реч је о процесу који је трајао и није у питању велика новина.

“Пре десетак година саобраћајна полиција је покушала да уведе видео надзор, односно да уведе контролу за законитости у раду управо са камерама, али тада је било одређених проблема. Сада је тај процес, што се тиче законских прописа, доведен до савршенства. На овај рад су сагласност дали све релевантне државне институције. Што се тиче обуке, сви полицијски службеници који ће користити камере су прошли обуку”, рекао је он.

Ко ће користити камере

Беленцан је навео да ће у првој фази камере на ауто-путу користити саобраћајни полицајци, али и пресретачи.

“То ће бити возила без обележја, управо због тога што се на Коридору 10 и 11 и на оним саобраћајницама где интервенишу полицијски службеници без обележја, пресретачи, могу очекивати одређене ситуације односно ризици у интервенцијама. Када говоримо о поступању, камера се поставља у висини груди и то се саопштава лицу према коме се интервениша да оно зна каква је ситуација. Значи, камера није стално укључена, већ се укључује у тренутку каад полицијски службеник креће са применом полицијских овлашћења или полицијских послова”, објаснио је он.

На питање има ли грађанин право да одбије да га камера снима, Беленцан одговара одрично.

“Члан 52 Закона о полицији прецизира да се може вршити снимање јер је заштита података апсолутна. То значи да се у софтверу чувају подаци 45 дана. Зашто 45? Зато што исти закон каже да притужбени поступак грађанин може да покрене у року од 30 дана од тренутка када сматра да му је нешто противправно урађено од стране полицијског службеника. По начелу хитности ће се урадити тај поступак или ако је извршено неко кривично дело, тужилац може да изузме тај снимак, да тражи као доказ или рецимо да се он нађе у неком судском поступку код прекршајног судије за доказивање. Када говоримо о заштити грађана, пре свега снимаће се само интервенција. Било је ту неких тумачења да ли је то у складу са Уставом, да ли има угрожавања приватности… Нема. Пре свега, полицијски службеник ради у складу са законом. Саопштава се грађанину да ће се вршити снимање, сем у ситуацијама када је угрожена безбедност”, казао је он.

Беленцан каже да је циљ да се камере користе искључиво за снимање тока интервенције.

“За сада ће се они користити на аутопуту и користиће их пресретачи. Наравно, то ће се мењати. Ви имате случајеве да криминалиситчка полиција већ снима своје интервенције, јер је то већ Законом о полицији прописано. Ово је сада новина што се тиче саобраћајне полицје и снимаће се од трентука када крене интервенција. Када се она заврши, искључује се камера и полицијски службеници је не користе док не крене нова интервенција”, каже Беленцан.

Извор: Еуроњуз Србија