Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО ИЗ БРИСЕЛА: Курти је све одбио

Председник Србије Александар Вучић, обраћајући се јавности из Брисела након завршеног дијалога Београда и Приштине, казао је да је састанак завршен неуспешно.

„Имали смо састанак и могу да кажем да је завршен неуспешно“, рекао је председник Вучић после данашњих разговора у Бриселу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је казао, састанак је неуспешан у смислу проналажења јасног пута ка нормализацији односа.

„Што се тиче самог тока било је не много пријатних, већ доста непријатних ствари. Логично, сви се боре за своје. Јасно је да Курти избегава да формира ЗСО. Србија не бежи од својих обавеза, али смо рекли какав као и ЕУ како ствари морају да се одвијају. И ми смо такав предлог упркос томе што није лак за нас прихватили, а Курти је одбио и тако је завршено све“, рекао је Вучић и додао:

„Мислим да ћете ускоро добити потврду од европских званичника. Изнели смо да од нашег последњег сусрета, од 3. јуна имамо 22 ескалаторна потеза и данас смо их имали када су у Звечану провоцирали и застрашивали људе, а када сам то изнео, онда су се повукли. Он је поновио да је суштина да Курти никада није дао позитиван одговор на формирање ЗСО кад год га то питате, него поставља стално услове, иако имамо потписана документа из 2013. и 2015. године.“

Истакао је да је сада 50 пута више инцидената на Косову него под било којом претходном управом у Приштини.

Вучић је истакао да је сада педесет пута више инцидената на КиМ него под било којом претходном администрацијом у Приштини.

„Нисам незадовољан, мало сам задовољан што је Србија показала конструктивност и спремност за компромис јер то није ружна реч“, рекао је Вучић.

Нагласио је албанским новинарима да сматра да је мир најважнији и у најбољем интересу и Срба и Албанаца.

„Разговараће се још, није ово крај света“, рекао је.

Такође, истакао је да су покренули питање илегалне експропријације, исељавања Срба из институција са радних места.

„Курти ће морати да одговори на питање експропријације а за исељавање не верујем.“

Питања новинара

Вучић је рекао да је компромисни предлог подразумевао прво формирање ЗСО, а затим испуњавање обавеза Србије, али с обзиром на то да Курти није желео да прихвати то, састанак је завршен.

„Разговарали смо и о ситуацији на северу КиМ. Указао сам како у процесу успостављању нормалних односа омета свакодневно малтретирање Срба и покренули смо питање експропријације и питање исељавање Срба из институција у којима раде. Не верујем да ће бити покренут икакав напредак, осим што ће на бели папир који је добио од ЕУ Курти морати да одговори о експропријацији. Рекао сам да ћу дати све од себе ако они дају оставке да ћу причати са њима, али не могу да одлучујем уместо њих“, рекао је.

Подсетио је да постоји неколико споразума Београда и Приштине, од којих је основни Бриселски.

„Морамо да почнемо са имплементацијом тих споразума. Али је прво неопходно формирати ЗСО, али они не желе да ни да причају о томе, то је као квадратура круга. Увек исти проблем и ништа. А нећете чути то само од мене, већ и од представника ЕУ. Увек је интензивно, али то је наш посао.“

О изборима на северу КиМ, Вучић је изјавио да је најбоље решење да се иде на оставке.

Извор: Б92

Ознаке