Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК УПОЗОРАВА: Ово им није Украјина! САД ово не смеју да ураде Израелу!

Вашингтон би требало да размисли о преузимању вођства у прекиду ватре у израелско-палестинском сукобу, и да избегне грешку коју је направио у Украјини, рекао је бивши виши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор у чланку за „Америцан Цонсервативе“.

Како примећује Мекгрегор, уколико се сукоб на Блиском истоку прошири, Вашингтон је спреман да се у њега укључи, али укључивање америчких поморских снага неће довести до његовог краја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иако је то непријатно за владајућу политичку класу у Вашингтону, администрација Џоа Бајдена, би требало да размотри преузимање иницијативе да подржи прекид ватре, чак и ако то значи рад са Турцима, Египћанима и Русима, како би се обезбедила испорука хуманитарне помоћи – пише Мекгрегор.

Према његовим речима, у Украјини је Вашингтон потценио одлучност и војну моћ Руске Федерације.

– Вашингтон не би требало да понови ову грешку потцењујући потенцијал регионалног савеза муслиманских земаља, који би могао да угрози постојање Израела – нагласио је експерт.

Си-Ен-Ен је раније јавио, да САД шаљу тим за брзо реаговање од 2.000 маринаца на обале Израела. Поред тога, амерички носач авиона „Џералд Форд“, са ударном групом стигао је у источни Медитеран. Шеф Пентагона, Лојд Остин, најавио је слање и ударне групе са носачем авиона „Ајзенхауер“.

Извор: Информер