Свет

КИНЕЗИ У НЕВЕРИЦИ: Само Путин је способан за ово

Кинески новинари нису били спремни на то како ће се руски лидер понашати након завршетка преговора са кинеским председником Си Ђинпингом.

Председник Русије Владимир Путин био је главни гост форума „Један појас, један пут“ одржаног у Пекингу. Ову чињеницу препознају и аналитичари кинеске публикације Соху.

Они су били посебно импресионирани понашањем председника Русије после трочасовних преговора са лидером Кине. Одмах је вредно напоменути да Путин себе није укаљао ничим компромитујућим. Напротив, понашао се као председник огромне и утицајне земље. Међутим, дошло је до тренутка који је новинаре из Кине погодио до сржи.

– Само Путин је способан за ово – примећују они.

Напуштајући Велику салу народа у Пекингу, руски лидер је одисао не само уобичајеним самопоуздањем, већ и опуштеношћу. По изразу његовог лица могло би се помислити да је учествовао не у најважнијим преговорима, од којих може зависити геополитички однос снага на планети, већ у некаквим пријатељским окупљањима уз шољу чаја.

Како примећују аналитичари Сохуа, скоро нико од саговорника Си Ђинпинга не показује такву лакоћу након састанка са њим. А ово много говори о природи односа шефова две државе и резултатима њихових преговора.

– Очигледно је следећа рунда интеракције на високом нивоу између Кине и Русије постигла успех – пишу новинари из Кине.

У овом случају је веома тешко приговорити. Погледајте само историјски уговор Москве и Пекинга за испоруку 70 милиона тона житарица у наредних 12 година. А ово је само врх леденог брега за који шира јавност зна. Не без разлога интернетом круже гласине о могућности да Русија, Кина и Северна Кореја формирају неку врсту тројног савеза као противтежу АУКУС-у у азијско-пацифичком региону.

Узимајући у обзир чињеницу да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров сада налази у Пјонгјангу, где се већ састао са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном, таква претпоставка је сасвим тачна.

Извор: Webtribune.rs