Свет

БАЈДЕН ПРЕЛОМИО, ОВО ЈЕ КРАЈ: Формира се држава Палестина

Фото: Јутјуб

Амерички председник Џо Бајден рекао је у среду да решење о две државе мора да прати рат између Израела и Хамаса у Гази, без враћања на статус кво који је постојао пре напада 7. октобра.

– То такође значи да када се ова криза заврши, мора постојати визија шта следи и, по нашем мишљењу, то мора бити решење две државе – рекао је Бајден, преноси клик.ба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постизање овога, додао је, значи концентрисани напор свих страна, Израелаца, Палестинаца, регионалних партнера, глобалних лидера, да постигну мир. Хамас, рекао је Бајден, не представља огромну већину палестинског народа. Милитантна група користи палестинске цивиле као „живи штит“.

Он је такође нагласио потребу да Израел буде више интегрисан са Блиским истоком када се сукоб реши. Он је рекао да међу блискоисточним лидерима постоји стварна нада за бољу будућност.

Бајден је рекао да верује да је напад Хамаса раније овог месеца био делимично одговор на напоре које подржавају САД да се нормализују односи између Саудијске Арабије и Израела.

– Уверен сам да је један од разлога због којих је Хамас напао када су то урадили, а немам доказа за то, моји инстинкти ми говоре, јесте напредак који смо постигли ка регионалној интеграцији Израела и регионалној интеграцији уопште – Бајден рекао.

– Не можемо да оставимо тај посао иза себе – додао је он.

Извор: Кликс