Свет

КИСИНЏЕР ЗАТРЕСАО СВЕТ: Стиже незапамћен хорор гори од свих ратова!

Фото: Јутјуб

Хенри Кисинџер је описао вештачку интелигенцију као „највећи изазов нашег времена”, предвиђајући да би човечанство у наредних пет година могло да буде замењено машинама.

Од објављивања ОпенАИ-овог ЦхатГПТ-а у новембру 2022., потенцијал вештачке интелигенције је постао велики, претећи да замени људе на неким пословима, посебно на пословима службеника, пренео је Инсајдер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Послови у технологији, медијима, праву, анализи истраживања тржишта, образовању, трговини, графичком дизајну, рачуноводству и служби за кориснике су међу онима који су у највећем ризику да буду замењени вештачком интелигенцијом, рекли су стручњаци за Инсајдер.

Кисинџер, који има 100 година, рекао је да је забринут да би вештачка интелигенција могла постати толико моћна на дуге стазе да доведе до научно-фантастичног исхода да људи служе машинама – а не обрнуто.

– Мислим да се то може избећи, али само разумевањем суштине ове интелигенције – рекао је он.

Кисинџер је коаутор књиге о вештачкој интелигенцији „Доба вештачке интелигенције и наша људска будућност“, у којој је, заједно са бившим извршним директором Гугла Ериком Шмитом и компјутерским научником Данијелом Хатенлохером, истраживао како вештачка интелигенција може да промени наше односе са знањем, политиком, и друштво. Он је у процесу писања друге књиге на ову тему.

Да ли ће вештачка интелигенција заменити људе, каже он, „питање је нашег живота“.

– То је велики изазов наше будућности и на том нивоу је у интересу Кине и других напредних земаља и евентуално свих земаља да јој се придруже јер су иначе у рукама машинерије коју не разумеју – рекао је он.

Кисинџеров главни страх је генеративна вештачка интелигенција – алгоритми, попут ЦхатГПТ-а, који креирају садржај из једноставних упита и контекста и процеса помоћу којих стиче и генерише знање.

– Када ове машине буду могле да комуницирају једна са другом, што ће се сигурно догодити у року од пет година, онда постаје скоро проблем да ли људска врста може да задржи своју индивидуалност суочена са овом конкуренцијом – рекао је он.

Кисинџер је рекао да је почео да покушава да окупи добронамерне научнике како би унапредили узроке слободе и суживота у свету.

– То мора да се уради. То се не ради јер вештачка интелигенција још није схваћена – поручио је он.

Извор: Информер