Свет

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО: НАТО државе су изазвале безбедоносну кризу у Европи бомбардовањем СРЈ и отимањем КИМ

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Пред нашим очима се формира праведнији свет, али не у корист историјског Запада, рекао је шеф руске дипломатије на конференцији „Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења“ у Минску

Међународни односи пролазе кроз нове епохалне тектонске промене, оценио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији „Евроазијска безбедност: реалност и перспективе у свету који се мења“ у Минску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пред нашим очима се формира праведнији свет у чијем центру је право народа да самостално одређују свој развој. Геополитичка ситуација се мења, али не у корист историјског Запада“, каже Лавров, те у том контексту додаје да БРИКС наставља да се шири, док се у исто време појављују нови светски центри.

Напори Русије и других земаља да изграде праведнији свет заснован на једнакости наилазе на велико противљење западних држава, које покушавају да очувају доминантан положај на међународној сцени. Они настављају да пропагирају поредак заснован на њиховим правилима, истиче Лавров.

Како наводи, НАТО државе су изазвале озбиљну безбедносну кризу у Европу, а као пример за то министар спољних послова Русије навео је бомбардовање СР Југославије и отимање Косова и Метохије, али и ситуацију у Украјини.

Без подршке САД Украјина не би смела да се супротстави Русији. Украјина се не би усудила да започне оно што је започето, објаснио је он.

Како каже, уништено је и поверење и када је реч о наоружању и договорима који треба да регулишу рад у овој сфери. То крајње дестабилизује ситуацију и приморава нас да прибегнемо одговарајућим мерама. САД не узнемирава ни то што нарушавају принципе СБ УН, а напорима НАТО и ЕУ данас и ОЕБС губи на значају, истиче Лавров.

Истинске намере западних политичара најбоље су показане када су Американци рекли – не – предлозима Русије који се тичу Украјине у оквиру СБ УН. „Нису чак ни хтели да са нама озбиљно поразговарају“, подсећа Лавров.

САД и њихови савезници желе да изазову нестабилност и у азијско-пацифичком региону, упозорава Лавров.“Намерно се ради на ескалацији ситуације око Тајвана. Ради се на пропагирању иницијатива која имају за циљ изолацију Русије и сузбијање Кине“, а у последње време САД покушавају да прошире свој негативан утицај и на централну Азију, Кавказ.

Као резултат њиховог противљења спровођењу у дело одлука СБ УН дошло је и до катастрофалне ситуације на Блиском истоку, коментарише Лавров.

Русија позива на моментални прекид ватре и формирање палестинске државе, која је Палестинцима обећана пре скоро 75 година, подсећа руски министар.

Лавров је, такође, поручио да је битно да се све дискусије заснивају на међународном праву. Јасно је и да, како каже, архитектура такозване недељиве европске безбедности треба да се односи на „буквално све земље“.“Разговор мора бити поштен и усмерен на постизање конкретних резултата“, а не да се у њему користе некакве фразе иза којих се крије жеља да се настави са пропагирањем егоистичне политике појединих држава, рекао је он.

Русија је, како каже, увек заинтересована за конструктиван дијалог, али пошто су данас скоро све западне земље у потпуности потчињене САД, Москва не види смисао разговора са њима. Ако наши западни партнери смогну снаге да се боре за своју националну политику и да одустану од колонијалне политике разговараћемо са њима, закључио је.

Лавров се, такође, осврнуо и на то што је данас у Минску и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто. То, како оцењује, показује да Будимпешта схвата важност дијалога и корист коју може имати од сарадње са државама Евроазије.

Извор: РТ