Свет

ПАНИКА У САД! Путин довео Бајдена на ивицу нервног слома! Хитно се обратио нацији

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Утицај руског председника Владимира Путина на светској сцени иритира шефа Беле куће Џоа Бајдена, што се може видети из његовог говора који је одржао у петак, пише британски лист Телеграф.

Транскрипт говора са приватног пријема за прикупљање средстава за 80-годишњег председника у објављен је у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мислим да имамо прилику, ако будемо довољно храбри и самоуверени, да ујединимо свет на начин који никада раније није виђен. Провели смо 50 година у послератном периоду где је то проклето функционисало добро, али сада изгледа као да је понестало енергије – рекао је Бајден у свом говору.

Бајден је такође рекао да је човечанству потребан нови светски поредак.

Међутим, новинари британског Телеграфа изнели су мишљење зашто је амерички председник баш у овом тренутку одлучио да одржи такав говор

„Док је Кина била домаћин глобалног самита пријатеља и партнера, амерички председник Џо Бајден љутито се обратио нацији како би позвао своје сународнике да наставе да се боре за вођство света“, наводи се у чланку Телеграфа.

Међутим, Запад је већ изгубио борбу за Глобални југ и Индију, сматра новинар.

„Сада Руси и Кинези формирају коалицију. Глобални југ је уморан од слушања наређења са Запада, а Индија је одбила да се супротстави Путину“, пише аутор.

Он закључује да антиколонијално расположење широм света јача.

Како је писао Фајненшел тајмс, Запад није успео да убеди глобални југ да пооштри свој приступ Русији и помогне Украјини. И „Соутх Цхина Морнинг Пост“ је приметио да је све више земаља спремно да почне да изражава незадовољство светским поретком који намеће Запад.

Извор: Информер